NAJLEPŠE CVEĆE ZA TERASU

Nema šanse da nam ikada dosadi: Evo kako pravilno treba negovati BEGONIJE da bi bujale i punile saksiju

0

Decenijama su tu i nikada neće dosaditi svojom lepotom - begonije su savršen izbor za terasu i sadnju u saksijama

Nega begonije - najboljeg cveta za terasu
Nega begonije - najboljeg cveta za terasufoto: Peakscape / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako svake godine razmišljamo šta bismo mogli da posadimo u naše vrtove ili terase, iznova se vraćamo dobrim starim begonijama.

 

Sigurno da je begonija jedno od najlepših cveća koje možemo videti u toku leta, ali ona traži određenu negu kako bi nas nagradila svojim prelepim plodovima i načičkanim saksijama ili žardinjerama.

 

Pravilna nega begonije će sačuvati vašu biljku do sledeće sezone, čak će vršiti i vegetaciju tokom zime, ukoliko je sačuvate u toplijoj sobi, ali pre toga, postoje koraci u nezi koje treba ispoštovati.

 

Jedna od najbitnijih stvari za begoniju jeste vlaga - ali ne sme se zalivati hladnom vodom jer je posebno osetljiva, zato neka ta voda kojom je zalivate malo odstoji.

 

Postoji oko 1700 vrsta Begonija
Postoji oko 1700 vrsta Begonijafoto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Zalivanje, prihrana i orezivanje

 

U odstojalu vodu, kojom ćete je zalivati svaki put kada se osuši zemljište, tmožete stavljati i vodorastvorljivu đubrivo jer je ovom cvetiću potrebna dodatna prihrana kako bi dalo svoj maksimum u cvetanju.

 

Što se ztiče zimskog zalivanja, čim begonija uspori sa cvetanjem, već krajem leta, treba usporiti sa zalivanjem.

 

Takođe je i treba orezivati pravilno, odnosno barem jednom u četiri meseca kako bi se pravilno razvijala i uvek isključivo pre prvog mraza.

 

Iako ova biljak voli sunce, ne treba je držati na direktnoj svetlosti već u nekom hladu.

 

Ako joj budete pružili negu koju iziskuje, begonija će narasti oko 10 sentimetara i biti načičkana cvetićima koji imaju nežan i pravi letnji miris.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker