KRALJICA BAŠTi I BALKONA

Načičkani plavi žbun: Najbolja biljka za terasu i saksije - padajuća LOBELIJA je sve što vam treba od cveća ovog leta

0

Lobelija je neobična po tome što je među retkim biljkama cvetnicama plave boje, a uz to pravi ogroman padajući žbun

foto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko i dalje ne znate kako ove godine da ukrasite vašu baštu ili terasu, lobelija bi mogla biti osvežavajući izbor za vas.

 

Jednogodišnja je biljka koja voli osunčana mesta, pa nije bitno da li ćete je držati u saksiji, žardinjeri ili bašti, ukoliko ima dovoljno sunca napraviće vam golemi grm.

 

Iako ih ima u više boja, ovaj cvet je neobičan po tome što ima svoje plave nijanse što nije često među biljkama cvetnicama.

 

Lobelija počinje sa cvetanjem u rano proleće i traje do jeseni ako joj budete pružili negu kakva joj je potrebna, a verujte, nagradiće vas bujnim cvetovima koji prelepo mirišu.

 

Nega lobelije

 

Najpre je bitno da je redovno obrezujete kako bi preživela od proleća do jeseni, a to je najbolje uraditi u julu mesecu, tako što ćete je skratiti za jednu trećinu.

 

Plava žbunasta Lobelija - cveće za terasu
Plava žbunasta Lobelija - cveće za terasufoto: Julie Fryer pics / Alamy / Alamy / Profimedia

Svako sečenje biljke pomaže joj da bolje i više cveta, pa ne morate čekati jul već u prvom talasu cvetanja možete je pomalo seći.

 

Kad nabavite zdravu mladu sadnicu i posadite je u maju ili junu, ono na šta treba sve vreme obraćati pažnju jeste pravilno zalivanje i prihrana.

 

Biljka ne voli da joj zemlja bude suva, tako da je dobro koristiti rastresit humus kako bi sve vreme voda stizala do korena.

 

Lobelija će se slagati i sa ostalim puzavicama ili žbunastim cvetićima, tako da možete šarati sa cvećem ili prosto izabrati ovu vrstu i u drugim bojama kako biste dali živost vašoj terasi i oplemenili prostor.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

makonda-tracker