TIPS&TRICKS

Iznenadićete se: 6 stvari koje NIKAD, ali NIKAD ne bi trebalo da USISAVATE

0

Usisivači nam olakšavaju život, to je sigurno. Međutim, postoje stvari koje bi ipak trebalo da počistite metlom.

foto: Shutterstock/REDPIXEL.PL
foto: Shutterstock/REDPIXEL.PL

Iako mislite da vaš usisivač treba da usisa apsolutno sve što mu se nađe na putu, mnogo grešite!

 

Ovo su stvari koje bi trebalo da izbegavate ako želite da vam uređaj potraje:

 

  • Staklo

 

Jedan proizvođač usisivača preporučuje da nikada ne usisavate staklo. Oštri komadići mogu da naprave unutrašnja oštećenje usisivača, posebno kesu i cev. Tako da ukoliko ste zabrinuti zbog zalutalih delića stakla od čaše koju ste upravo razbili, bolje je da ih uklonite metlom.

 

  • Velike količine kose

 

Malo dlaka u vašem usisivaču je neizbežno budući da se vlasi nalaze svuda po stanu i kući, ali postoji razlog zašto i frizeri dlake pokupe metlom, a ne usisivačem.

 

Jednostavno, previše kose nije dobro za usisivač, jer može da se zapetlja i dovede do začepljenja kanala usisivača.

 

  • Lepljive materije

 

Ako imate mnogo prašine u usisivaču, možda pretpostavljate da je bezbedno usisavanje lepljivih materija, jer će ga prekriti prašina iznutra. Ipak, nemojte da rizikujete. Sve što je lepljivo može da se zalepi na crevo, unutrašnjost usisivača ili da uništi njegovu četku. 

 

usisivač, usisavanje
foto: Shutterstock
  • Supersitne čestice prašine

 

Izrazito sitne čestice prašine poput onih od građevinskih radova, pepela iz kamina, nereda od smrskane šminke ili čak taloga od kafe, mogu da izgore vaš motor i da čak naprave još veći nered. Bolje je da ih pokupite mokrom krpom.

 

  • Zemlja

 

Zemlju nikada ne bi trebalo da usisavate. Verovatno se podrazumeva, ali ništa vlažno nikada ne bi trebalo da uđe u usisivač (ne samo zbog elektronskog dela, već i zbog mogućnosti stvaranja buđi i mirisa). Takođe, kada usisavate zemlju, takođe rizikujete da je gurnete dublje u vaš tepih, uzrokujući mrlju.

 

  • Električne žice

 

Znamo, prašina se skuplja i na raznim žicama i kablovima koje se povlače po podu, ali ni njih ne bi trebalo da usisavate jer se mogu oštetiti iznutra. 

 

 

makonda-tracker