kako da dom bude maksimalno usisan

Mislimo da se usisivač kvari, a propust je — NAŠ: 5 najčešćih grešaka koje činimo pri USISAVANJU

0

Ako vam se čini da vam se usisivač kvari i da ne usisava dobro kao ranije, najpre proverite da li ste napravili neku od najčešćih i najvećih grešaka.

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

Čišćenje doma nikom nije omiljen posao, a ono što nikako ne možemo da izbegnemo jeste — usisavanje! Mada usisavanje nije velika mudrolija, često pravimo greške zbog kojih, na kraju, ne usisamo kako treba, a nismo toga ni svesni!

 

 

Postoji pet grešaka i propusta koje nesvesno činimo, a trebalo bi ih izbeći da bi nam podovi i nameštaj bili savršeno usisani... 

 

  • Prljav filter

 

Usisavanje neće biti efikasno ako usisavamo s filterom koji je pun prljavštine. Ne treba ih menjati često kao vrećicu, ali ako vidite da je istrošen, prljav, pocepan, vreme je za zamenu.

 

  • Priključci su bitni

 

Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na pomoćne priključke koji dolaze uz usisivač, a zapravo pomažu pri boljem usisavanju nameštaja, teže dostupnih mesta, različitih delova... Ne treba ih ostavljati da skupljaju prašinu jer su vrlo efikasni i nisu bez razloga tu!

 

  • Prepunjena kesa

 

Ako vaš usisivač nema indikator koji pokazuje koliko je vrećica za usisivač puna, sami proveravajte i menjajte je čim se napuni do tri četvrtine. Tako će usisivač vući jače. Ne zaboravljajte da čistite redovno delove na kojima se skuplja prašina.

 

usisivač, usisavanje
foto: Shutterstock
  • Čišćenje četke

 

Četka usisivača koja se ne okreće neće ni čistiti. Nakupljene dlake i slični otpaci na četkama samo uništavaju motor, pa je najbolje da posle svakog usisavanja sklonite otpatke koji se nakupe na četki.

 

  • I žica je bitna

 

Mnogi od nas posle usisavanja samo stisnu dugme i puste da se kabl sam vrati na pravo mesto. To ne smemo raditi jer bi žica mogla da zastane i zapne tako da se ne može vratiti na svoje mesto, ali ni izvući nazad napolje. Držite kabl u ruci i usmeravajte ga da se vrati na svoje mesto.

 

 

 

makonda-tracker