nešto ste preskočili

Imate osećaj da ste džabe usisavali? Najčešće greške zbog kojih vam kuća nije čista kad isključite usisivač

0

Greške pri usisavanju zbog kojih podovi ipak nisu besprekorno čisti

foto: Evdokimov Maxim/Shutterstock
foto: Evdokimov Maxim/Shutterstock

Ukoliko koristite usisivač, verovatno ste se bezbroj puta našli u situaciji da nakon temeljnog usisavanja imate osećaj da podovi ipak nisu savršeno čisti i da niste pokupili baš sve mrvice, trunčice, prašinu...

 

Ako je to i vaš slučaj, vrlo je moguće da ste napravili neku od ovih grešaka.

 

  • Ne praznite kesu redovno


Čak i ako vaš usisivač ima prostora za veliku kesu, to ne znači da je ona beskonačna, kao ni da treba da čekate da kesa bude sasvim puna pre nego što je zamenite ili ispraznite.


Većina usisivača radi malo sporije kada je kesa puna do dve trećine kapaciteta, pa uvek imajte u vidu koliko je ona napunjena u svakom trenutku.

 

Usisivač, Usisavanje, Kućni poslovi
foto: New Africa/Shutterstock
  • Ne usisavate pravilno

 

Da biste pokupili baš svu prljavštinu, uključujući i nevidljive grinje, kada usisavate (posebno tepihe!) neophodno je da vučete četkom iz svih uglova. Dakle, nije dovoljno pratiti samo jedan pravac, već uhvatiti vlasi tepiha sa svih strana. Traje duže, ali se isplati!

 

  • Ne koristite pravi nastavak

 

Usisivače dobijamo s više nastavaka s razlogom — oni su dizajnirani tako da nam olakšaju čišćenje. Zato dobro pogledajte uputstvo i obratite pažnju na to čime bi trebalo čistiti parket, čime tepih, čime nameštaj...

 

  • Žurite

 

Nekad je odgovor prilično jednostavan: žurili ste da što pre privede ovaj posao kraju i niste temeljno usisali celu prostoriju.

 

  • Ne brišete prašinu pre usisavanja

 

Jasno je da ni najbolje usisavanje ne vredi mnogo ako niste obrisali prašinu s polica, stolova i nameštaja jer će ona vrlo brzo pasti na tepih i sav trud će propasti.


Pre nego što uključite usisivač, obavezno magičnom krpom pređite preko svih površina na kojima se nakupljaju čestice prašine.

 

usisivač, usisavanje
foto: Shutterstock
  • Ne pomerate nameštaj

 

Upamtite: prljavština beži tamo gde je ne vidimo, što je obično ispod nameštaja. Ona se nagomilava vrlo brzo, naročito ako imate kućnog ljubimca, pa je nužno dobro usisati i ispod kreveta.

 

  • Ne održavate svoj usisivač

 

Pravilno održavanje svih uređaja u kući je ključno za njihovo funkcionisanje i duži vek. Zato obavezno proverite treba li da se zameni filter na usisivaču i posebnu pažnju obratite na svaki neuobičajen zvuk iz mašine.

 

 

makonda-tracker