Možda niste znali, ali ova namirnica vas snabdeva kalcijumom više nego mlečni proizvodi, a uz to je i niskokalorična.
Kelj je lisnato povrće koje se nalazi na vrhu liste najzdravijih namirnica, a istovremeno je i jako hranljivo.
On je riznica vitamina A i C, a sadrži sedam puta više beta karotena nego brokoli, pored toga, neverovatan je izvor kalijuma i kalcijuma, kao i luteina. Jedna od velikih prednosti za one koji paze na kalorije, jeste da je kelj niskokaloričan.
U istu porodicu kao kelj spadaju kupus, karfiol i brokoli, a naročito mladi kelj ima izuzetno dejstvo na probavu. Kao što je napomenuto, sadrži veću riznicu kalcijuma nego mlečni proizvodi, a dobro je i što je kalcijum u kelju u kombinaciji sa magnezijumom pošto znamo da je za iskorišćavanje kalcijuma neophodan ovaj drugi mineral.
Koliko je sve u priordi i organizmu povezano najbolje vidimo na ovom primeru. Kelj je bogat i vitaminom K koji reguliše da li će uneseni kalcijum da se rasporedi u kostima ili će se nataložiti u oštećenom krvnom sudu, što je nepoželjno. Upravo zbog toga je kelj odličan u prevenciji osteoporoze.
Pored svega ovoga, on ima i antiupalno dejstvo i štiti srce, te pomaže u izgradnji kostiju i preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.
Zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanata, karotenoida i flavonoida, kelj je odličan u preventivi raka, a lutein i beta karoten koji spadaju u karotenoide, odlični su u sprečvanju pojave katarakte, ateroskleroze i hroničnih bolesti pluća.
Ukoliko jedete stariji kelj onda ga obavezno prokuvajte jer je teži za varenje ako nije termički obrađen. Tradicionalan način pripreme je kuvanje u slanoj vodi 40 minuta, a možete ga koristiti kao dodatak supi i kuvanim jelima.