česta briga budućih mama

PRENESENA TRUDNOĆA I SVE ŠTO STE HTELI DA ZNATE O NJOJ: Zašto drugo stanje ponekad traje duže?

1

Soba je spremna, pelene ispeglane, kremice poređane... Ali gde je beba?!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prosečno trajanje trudnoće iznosi 280 dana, računajući od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa, dok se dopuštaju odstupanja od 15 dana manje ili više. Međutim, oko deset odsto beba rađa se kasnije, pri čemu se takva trudnoća smatra prenesenom, dok nešto više od dva procenta novorođenčadi pokazuje znake prekomerne zrelosti.


Zašto trudnoća traje duže?


Ne može se sa sigurnošću reći zašto neke bebe odlažu dolazak na svet — ništa što radimo ili ne radimo tokom trudnoće ne može da utiče na to da se ona produži, ali se veruje da će do toga doći češće u slučajevima prve trudnoće, ako su prethodna deca rođena kasnije, ako je neka žena u porodici imala prenesenu trudnoću ili ako je trudnica i sama rođena posle termina.

 

Zapaženo je i da u nekim slučajevima duža trudnoća može biti posledica usporenog intrauterinog razvoja ploda, a ovakve bebe rađaju se bez znakova prekomerne zrelosti iako su duže nošeni u stomaku.

 

trudnički stomak, Trudnoća
foto: Shutterstock

Može li prenesena trudnoća da naškodi bebi?


Kao što smo već pomenuli, dopušta se produženje trudnoće od oko 15 dana, ali kasniji porođaj nosi izvesne rizike. Ukoliko do termina ne dođe do porođaja, na posteljici se zbog njenog starenja mogu javiti degenerativne promene, koje smanjuju protok krvi, pa plod ne dobija procenat kiseonika i hranljivih materija kao ranije, što kod njega može da izazove poremećaj metabolizma.


Takav plod može da pati i od hronične hipoksije, a može i da izgubi na težini, dok može da dože do povećanja eritroblasta, poliglobulije, povećanja hematokrita, okoštavanja kostiju glave, smanjenja fontanela...

 

Zbog svega toga porođaj mogu da prate komplikacije jer je glava čvršća i teže prolazi kroz porođajni kanal. Sve to prati i smanjenje plodove vode, što utiče na veličinu i obim stomaka itd. Ono što je glavna karakteristika prenesenih beba jesu dehidratacija, dugački nokti i smanjen turgor kože. Sajt WebMD piše da je ponekad neophodno da ovakva deca dođu na svet carskim rezom, a češće uz pomoć indukcije.

 

 

makonda-tracker