ne idite u salu praznog stomaka

Daće vam IZDRŽLJIVOST i ENERGIJU: 5 namirnica koje možete i treba da jedete nakon PRVE KONTRAKCIJE

0

Spremili ste sobu za bebu, spakovali ste torbu za porodilište, psihički ste spremni za najvažniji trenutak u svom životu, ali nikako ne zaboravljajte poslednji obrok pred ulazak u porođajnu salu. On će vam pružiti dodatnu "injekciju" energije pred napore koji vas čekaju i veoma je važan

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dok se pripremaju za porođaj, mame moraju da razmišljaju o mnogo toga, poput pravilnog disanja i oporavka između kontrakcija, pa poslednji obrok pred porođaj čestgo završi na poslednjem mestu među bitnim temama.

 

Iako novija istraživanja italijanskih naučnika pokazuju da bi poneki zalogaj mogao da pomogne tokom porođaja, većina bolnica zabranjuje unos hrane u porođajnu salu. Zbog toga je bitno da poslednji obrok, onaj koji ćete imati pre nego što se uputite na najvažniji prvi susret u svom životu, pruža obilje energije, a ne bude opterećujući za stomak. Ključno je da pri ruci imate namirnice koje se lako vare, ne izazivaju naduvenost, podižu energiju i, na kraju krajeva, imaju ukus u kom uživate.

 

  • Banana

 

banane
foto: Profimedia

U sto grama ove voćke nalazi se 23 grama ugljenih hidrata, a samo 0,3 grama masti. Banane će vam pomoći da sprečite nagli pad šećera u krvi i iznenadnu glad.

 

  • Ovsene pahuljice

 

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Kaše na bazi ovsenih pahuljica pružaju izdržljivost i snagu, posebno ako ih kuvate uz dodatak umućenog belanceta kako bi dobile i dodatak proteina, ali i mekoću i prijatniji ukus.

 

  • Testenina

 

paštašuta, Bolonjeze sos
foto: Shutterstock

Pasta vam može biti od pomoći, ali budite oprezni pri izboru sosa. Opcije sa sirom jesu ukusne, ali mogu da dovedu do nadimanja i osećaja iscrpljenosti, pa je bolja ideja bolonjeze s telećim mesom ili čak najobičniji paradajz sos.

 

  • Batat

 

Batat, Slatki krompir
foto: Shutterstock/mama_mia

Slatki krompir je jedna od omiljenih namirnica među sportistima jer pruža obilje ugljenih hidrata, kalijuma i gvožđa, koji će vam biti neophodni tokom iscrpljujućeg porođaja. Dodajte ga pilećim prsima i zelenoj salati i dobićete ukusan obrok koji vam pruža sve što vam je potrebno da u porođaju salu uđete siti i puni energije.

 

  • Pirinač

 

Pirinač
foto: Profimedia

Ova žitarica poznata je po tome što pruža energiju, a ako se opredelite za smeđu varijantu dobićete i mnoštvo vlakana. Kombinujte ga s namirnicama koje obiluju proteinima i sa što manje masti.

 

 

makonda-tracker