teška odluka, velike brige

MOGU LI PONOVO DA ZATRUDNIM? KOLIKO TRAJE OPORAVAK? Odgovori na najčešća pitanja o abortusu

0

Jedna od najtežih odluka u životu žene nosi sa sobom bezbroj dilema, briga i pitanja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema podacima sajta Wordometers, u svetu se, samo od početka 2021. godine, realizovalo više od 16 miliona abortusa, a 2018. godine tadašnja ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović saopštila je da "nemamo tačan podatak koliko je abortusa u Srbiji pošto se ne evidentira sve". Godinu dana ranije mediji su pisali o 17.000 prekida trudnoće godišnje, premda su stručnjaci navodili da je taj broj u realnosti višestruko veći, a najviše žena koje su tada imale abortus staro je između 25 i 34 godine. Kako je navedeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, tri od deset trudnoća u svetu završi se upravo na ovaj način.


Pored toga što je u pitanju jako teška odluka, ona sa sobom nosi i nove brige, dileme, nedoumice i pitanja, a ovo su samo neka od najčešćih.

 


Mogu li ponovo da zatrudnim posle abortusa?


Da. Iako je reč o ozbiljnoj intervenciji, ona ne mora da naruši mogućnost kasnije ponovnog začeća. To je, ipak, moguće, prema rečima dr Šamse Amersi, ugledne ginekološkinje iz Santa Monike.


Nekada višestruke operativne procedure u materici mogu ostaviti ožiljak, što može imati uticaja na začeće — istakla je. — Ako ste imali jednu hiruršku proceduru, ona neće imati uticaja, ali više njih zaista može uticati na začeće.


Šta je normalno posle abortusa?


Uobičajeno je krvarenje, koje traje od tri do šest nedelja, dok kod nekih žena ono u potpunosti izostaje. U ovom periodu je normalno iskusiti i bolove koji podsećaju na menstrualne grčeve, kao i bolne ili otečene grudi.

 

abortus, depresija
foto: Shutterstock

Kada mogu da očekujem normalan menstrualni ciklus?


Ako inače imate redovan ciklus, novi bi trebalo da počne u periodu od četiri do osam nedelja nakon ove intervencije.


Koliko traje oporavak?


Trajanje oporavka varira od žene do žene — one koje se podvrgnu ovoj intervenciji u prvom trimestru i prođu bez komplikacija fizički se osećaju dobro već posle nekoliko dana, a krvarenje traje do šest nedelja. Ukoliko je abortus izvršen kasnije, navedeno je na sajtu Medical News Today, period oporavka je duži, a u slučajevima kada dođe do komplikacija može biti neophodna hospitalizacija i operacija na materici. Ipak, do komplikacija dolazi vrlo retko: kako je studija stručnjaka Univerziteta u Alabami sprovedena 2015. godine pokazala, manje od jednog procenta abortusa izvršenih u prvom trimestu mogu da prate komplikacije.


Kako abortus utiče na sledeću trudnoću?


Ukoliko dođe do nove trudnoće, nema razloga za brigu — ranije intervencije poput abortusa ne mogu da naškode novoj trudnoći i plodu i ne postoji rizik od pobačaja, kaže dr Amersi.


Koliko posle abortusa mogu ponovo da zatrudnim?


Dr Amersi savetuje da nakon prekida trudnoće sačekamo da prođe makar jedan ciklus pre nove trudnoće. Ona napominje da je veoma važno oporaviti se kako fizički, tako i emotivno.


Razumite sebe, nemojte se osuđivati, pronađite podršku i, ako je to potrebno, pomoć psihologa — napominje ona.
 

 

makonda-tracker