NEDOUMICE

ZA SVE KOJI RAZMIŠLJAJU O TRUDNOĆI: Koja godina života je idealna za rađanje prvog deteta?

0

Naučnici nude nekoliko odgovora, ali slažu se u jednom...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada je trudnoća u pitanju, uvek postoji bezbroj pitanja na koja tražimo odgovor, sumnji i nedoumica. Jedno od pitanja koje uvek muči žene jeste kada je najbolja životna dob za rođenje prvog deteta.

 

Naučnici na ovo pitanje nude nekoliko odgovora.

 

Ako uzmemo u obzir pitanje biologije i reproduktivnog sistema, jasno je da su rane dvadesete najbolji period za rađanje, kada je i najmanji rizik za spontani pobačaj ili vanmateričnu trudnoću. Ono što kvari idealnost rađanja u ranijim godinama svakako jeste društvena uloga, pitanje obrazovanja i finansijska stabilnost.

 

Nekoliko istraživanja u Americi pokazala su da, zapravo, idealno vreme za rađanje prvog deteta nije pre 26. godine, a čak se prelazi i trideseta.

 

Kako je jedno istraživanje u Kaliforniji pokazalo, najbolja godina za prvi porođaj jeste sa 26 godina, jer su tada najmanje šanse da se rodi beba sa bilo kakvim poremećajem. Jedna druga studija pak uzela je kao faktor stopu smrtnosti odojčadi, i prema njoj, najbolja godina je 32. godina života.

Istraživanje broj 3 je pokazalo da je za dugoročno zdravlje majke najbolja 31. godina.

 

Istraživanje sprovedeno početkom 21. veka na Univerzitetu u Ohaju pokazalo je da bi valjalo da žena prvo dete rodi do 34. godine, ujedno da poslednje dete rodi pre 35. godine. Kako se pokazalo prilikom tog istraživanja, žene koje su rađale posle 35. godine bile su slabije pokretljive, imale veći krvni pritisak i nivo glukoze u krvi.

 

 

makonda-tracker