Kazandibi – turski letnji desert koji osvaja kremastim ukusom za samo 5 minuta pripreme

0

U turskoj kuhinji mlečni deserti zauzimaju posebno mesto, a među njima kazandibi se izdvaja kao omiljena letnja poslastica.

NAJLEPŠI LETNJI DEZERT GOTOV ZA TILI ČAS
NAJLEPŠI LETNJI DEZERT GOTOV ZA TILI ČAS foto: Shutterstock / Anna Chinaroglu

Ovaj tradicionalni mlečni puding priprema se brzo i jednostavno, a njegov ukus je toliko bogat i nežan da ostavlja bez daha.

 

Naziv kazandibi potiče od turskih reči „kazan“ što znači „kazana“ i „dibi“ – „dno“, jer se tokom pripreme stvara blago karamelizovani sloj na dnu šerpe, koji je i najukusniji deo dezerta.

 

Osnovni sastojak kazandibija je mleko, ali ono što ga izdvaja jeste upotreba pirinčanog brašna, koje ovom desertu daje posebnu, laganu teksturu i nežan ukus. Upravo zbog toga je kazandibi savršen spoj kremastosti i blage čvrstine.

Sastojci:

 

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 7,5 kašika pirinčanog brašna
  • 5 kašika gustina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • malo maslaca

 

Priprema:

 

Vatrostalnu činiju podmažite maslacem i pospite šećerom dno. Stavite u ugrejanu rernu kratko dok se šećer ne pretvori u karamel. Pazite na zagori i da dobije finu tamnožutu, zlatkastu nijansu i karamel. Ostavite sa strane da se hladi.

 

Od litra mleka odvojte oko 100 ml u jednu činijicu i u nju dodajte pirinčano brašno i gustin, pa dobro razmutite tako da nema grudvica. Ostatak mleka skuvajte, pa sklonite sa strane kad provri i umešajte ovu mešavinu kao da pravite puding. Dobro promešajte, pa vratite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.

UKUSNI DEZERT KOJI OBOŽAVAJU SVI
UKUSNI DEZERT KOJI OBOŽAVAJU SVI foto: Skilful/Shutterstock

Vrelu masu sipajte preko karamela u vatrostalnoj posudi, pa nju stavite u veću činiju punu hladne vode. Posle 15 minuta, prebacite vatrostalnu posudu u frižider da odstoji preko noći.

 

Sutradan ohlađen i sktegnut kolač secite na kocke i služite tako da smeđi deo bude okrenut nagore.

 

Ukrasite kokosovim brašnom, cimetom, kakaoom ili mlevenim orašastim plodovima.

 

Kazandibi je pravi izbor za tople letnje dane kada želite nešto lagano, osvežavajuće i istovremeno neodoljivo slatko.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker