icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ne odlažite

Važno je stići do poslednjeg trimestra s antitelima: Koja vakcina protiv kovida je najbolji izbor za TRUDNICE?

Kako se broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou već neko vreme broji u hiljadama, on ne može da zaobiđe ni trudnice, a već je zabeleženo da je kovid-19 odneo nekoliko života trudnica i porodilja u našoj zemlji. Jedini način da se žene u drugom stanju zaštite jeste onaj koji se preporučuje i ostalima: vakcinacija.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ginekolozi, kao i infektolozi i apidemiolozi, apeluju na trudnice da se vakcinišu i zaštite od kovida i ističu da će se svi, pre ili kasnije, zaraziti virusom korona.


Svako će pre ili posle biti zaražen ovim virusom — rekla je pre nekoliko dana za Dnevnik RTS-a profesorka dr Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice na Klinici "Narodni front" i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju.


Kako je ona istakla, trudnice se ne vakcinišu u većem broju jer dobijaju oprečne informacije i mišljenja.

 

Bojim se da je osnovni razlog i odgovor na pitanje nejedinstvo struke. To što su različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji, a posebno grupi kao što su trudnice — svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih još dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne — istakla je prof. dr Mitrović tom prilikom.


Ona ističe da u praksi ne nailazi na nepoverenje trudnica i da one traže objašnjenja, kao i da veruje da je najbolji izbor vakcina Pfizer-BioNTech.

 

 

Trudnoća, Kovid
foto: Shutterstock

Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju, čije smernice smo od početka pratili i koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica. Ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom, hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, treba preporučiti vakcinaciju. To je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzerovu vakcinu — smatra dr Mitrović.

 

Kako je ona istakla, ne postoji ograničenje po pitanju toga kada se vakcina daje, a da se preporučuje imunizacija od 13. do 32. nedelje da bi se proizvelo dovoljno antitela do perioda poodmakle trudnoće.


Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne. Moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja: da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji — zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela — naglašava dr Mitrović.

 

Test za trudnoću, Trudnoća
foto: Shutterstock

Prvi i najvažniji problem vezan za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije — naglasila je ona.


Kako je dr Mitrović dodala, mladi ljudi ne treba da se plaše vakcine.


Preporuke su da ukoliko neko leči neplodnost, ne treba da odlaže proceduru vantelesne oplodnje čak ni za mesec dana, pošto smo u početku preporučivali da se primi vakcina i revakcina i da se ide u proceduru posle mesec dana — naglasila je. — Sada nema ni tih ograničenja, apsolutno se podržava vakcinacija, posebno se naglašava potreba za vakcinacijom pacijenata koji se leče od steriliteta da se u toku lečenja i u samoj trudnoći ne bi desila infekcija.