NE BRINITE

MOGU LI GA IMATI U 9. MESECU? HOĆE LI NAŠKODITI BEBI? Seks u trudnoći — najvažnije stvari koje biste voleli da znate

0

Trudnice često imaju jedno važno pitanje: smeju li imati seks u trudnoći? Odgovor je: naravno.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dok mnoge buduće mame iz straha ili različitih nedoumica pribegavaju apstinenciji, to zaista u većini slučajeva nije nimalo neophodno.

 

Da li je beba bezbedna tokom seksualnog odnosa?

 

Ne brinite, vaša beba je sasvim bezbedna i ne oseća nelagodnost. Ona je zaštićena amnionskom tečnošću (plovodom vodom) i sluznim čepom koji se nalazi u grliću materice.

 

Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu.

 

PROČITAJTE JOŠ I:

PRENESENA TRUDNOĆA I SVE ŠTO STE HTELI DA ZNATE O NJOJ: Zašto drugo stanje ponekad traje duže?

 

Ima li seksualni odnos veze sa tim u kom sam trimestru?

 

Možete imati seksualne odnose u sva tri trimestra.

 

U prvom trimestru vaša želja za seksualnim činom može biti manja, shodno mučninama, umoru, nagonu za povraćanjem. Ipak, svakako možete imati veoma dobar seksualni život. Vlaženje vagine je pojačano, a to će seks učiniti mnogo ugodnijim. Sve poze su dozvoljene u prvom trimestru.

 

Međutim, drugi trimestar je takođe, zapravo, sjajan period za vođenje ljubavi. Mnoge žene tvrde da se nikada bolje nisu osećale, svaki dodir osećale tako intenzivno i da njihov libido nikad nije bio jači nego u drugom trimestru. 

Što se poza tiče, slobodno možete upražnjavati klasičan doggy style i odnose na boku. Valjalo bi izbegavati misionarski položaj, kao i sve ostale u kojima vi ležite. 

 

Treći trimestar je takođe pogodan za seksualne odnose, ukoliko to želite i ne osećate nikakve smetnje. Tokom trećeg trimestra jedina prepreka za seks je veliki stomak. Što se poza tiče, poželjno je izbegavati sve poze u kojima žena leži ili u kojima se stvara pritisak na stomak.

 

 

Strah me je infekcija.

 

Važno je da vaš partner nema genitalnu infekciju, poput hlamidije, herpesa ili ostalih seksualno prenosivih bolesti. Ukoliko niste sigurni u bezbednost partnera, neophodno je da koristite kondome i da se partner leči.

 

Kada, ipak, ne smem da imam seks?

 

Ukoliko krvarite, obavezno treba da odete na pregled kod vašeg ginekologa kako bi se utvrdilo da li je krvarenje bezazleno ili ne. Svakako se obratite doktoru ako je odnos bolan ili nelagodan.

 

Ako se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

 

Trudnoća visokog rizika takođe nije pogodan teren za seksualne odnose. Kod visokog rizika za prevremeni porođaj, ukoliko je grlić materice skraćen ili otvoren, seksualni odnos bi mogao biti rizičan.

 

Važno je da se obratite svom ginekologu za sva pitanja, pa i u vezi sa intimnim odnosima, jer svaka trudnoća je individualna i važno je da imate otvorenu i dobru komunikaciju sa svojim lekarom.

 

 

 

 

makonda-tracker