Lagana, kremasta i ledena, ova torta s ukusom čokolade i lešnika osvežiće vas već posle prvog zalogaja, a priprema se tako lako!
Ako ste ljubitelj sladoled-torti, popularna italijanska poslastica poznata kao semifredo ili perfeti nešto je što ne smete da zaobiđete ovog leta.
Ova smrznuta poslastica slična sladoledu potiče od francuskog parfea, koji je na prostor današnje Italije stigao tokom 19. veka, a danas se pravi u mnogo varijanti.
Posebno je popularan voćni semifredo, ali za one koji uživaju u mešavini mlečnog i čokoladnog ukusa pronašli smo jedan specijalan slatkiš.
Sastojci:
- 100 g čokoladnog krema
- 1 celo jaje
- 3 žumanceta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 150 g šećera
- 400 ml punomasne slatke pavlake
- 75 g zapečenih lešnika
Priprema
- Najpre poređajte lešnike po tepsiji obloženoj pek-papirom i pecite ga desetak minuta na 180 stepeni, pa protrljajte čistom krpom da uklonite veći deo ljuske i ostavite da se lešnici hlade.
- Obložite mali kalup za tortu prozirnom folijom.
- Otopite čokoladni krem.
- U jednoj posudi otpornoj na toplotu pomešajte celo jaje, žumanca, esktrakt vanile i šećer, pa je stavite iznad šerpe s ključalom vodom i mutite mikserom oko osam minuta, dok smesa ne bude gusta i bleda. Potom sklonite s vatre i ostavite sa strane.
- U činiji umutite slatku pavlaku za šlag dok se ne zgusne, pa u to umešajte bledu smesu s jajima i mešajte dok se ne sjedini.
- Sipajte polovinu ove smese u kalup, pa napravite plitko udubljenje duž sredine i sipajte otopljen čokoladni krem. Prelijte ostatak smese prekom, pa nožem umešajte još malo čokoladnog krema.
- Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na oko šest sati.
- Pred serviranje, prebacite semifredo na poslužavnik i pažljivo uklonite provirnu foliju. Pospite ga ostacima otopljenog krema i seckanim ili mlevenim pečenim lešnicima i služite sečen na velike kriške.
Mlečno-čokoladni semifredo s kremom - priprema korak po korak
BONUS VIDEO
Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno
( Glossy, T.S.R. )





