vaš menstrualni ciklus

NAJVAŽNIJI DAN u vašem ciklusu: Simptomi OVULACIJE koje možete prepoznati

0

Ukoliko želite da začnete bebu (ili pak to da izbegnete), treba znati šta je ovulacija, kao i koji su njeni simptomi!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ovulacija je veoma važan deo menstrualnog ciklusa svake žene i neizostavna kada govorimo o začeću. 

 

 

Do ovulacije dolazi kada se oslobađa jajna ćelija, što se kod većine žena koje nemaju hormonalne probleme sa plodnošću obično desi jednom mesečno, kao sastavan deo menstrualnog ciklusa. Može se dogoditi i više od jedne ovulacije tokom jednomesečnog perioda, ali ona može i izostati. Zbog indivudualnosti svakog ženskog tela važno je znati koji su simptomi ovulacije i kako je možemo prepoznati.

 

Ovulacija se najčešće dešava dve nedelje nakon prvog dana menstruacije. Ipak, to može varirati od meseca do meseca. Prepoznavanje ovulacije pomaže pri preciziranju plodnih dana, koje je neophodno pratiti u slučaju da pokušavate da začnete bebu (ili ako to pak želite da izbegnete)

 

Radi uspešnog začeća, važno je da imate u vidu svoj fertilni prozor, odnosno plodne dane, koji uključuju ovulaciju. Nezaštićene seksualne odnose je poželjno imati 5 dana pre ovulacije, ali i dan kasnije. Najplodniji dani jesu upravo dan ovulacije, kao i dan pre nje.

 

Bol u stomaku, Vaginalna infekcija, Vagina, Bol, Menstruacija
foto: Shutterstock

Kako je prepoznati?

 

Simptome ovulacije nema svaka žena koja ovulira. To što nemate simptome ne znači da ne ovulirate. Ipak, određene fizičke promene vam mogu pomoći u prepoznavanju ovulacije.

 

  • Ovulacijski bol („mittelschmerz“)

 

Neke žene osećaju bol u jajnicima pre ili tokom ovulacije. On se još naziva i mittelschmerz (nemački za „bol u sredini ciklusa“), a odnosi se na bol koji je uzrokovan rastom folikula dok sazreva jajna ćelija. Ova senzacija se može osetiti u predelu jajnika, ali i lokacija bola može varirati, kao i njen intenzitet od meseca do meseca. Neke žene osećaju bol na različitim delovima tela svakog meseca, a neugodan osećaj može trajati od par sekundi do dužeg vremenskog perioda. Možete osetiti nelagodnost i kada se jajna ćelija otpušta, kao i osećaj težine u donjem delu abdomena. Bol u jajnicima ne mora imati nužno veze samo s ovulacijom.

 

  • Promena telesne temperature

 

Kad mislite da ovulirate, izmerite temperaturu! Bazalna temperatura tela jeste ona koju imate čim se ujutru probudite. Ona raste tokom perioda od 24 sata nakon što se desi ovulacija. To je uzrokovano lučenjem progesterona, hormona koji sluzokožu materice čini sunđerastom i gušćom dok se priprema za implantaciju embriona. Vaša bazalna temperatura će biti viša dok se vaše telo priprema za proces menstruacije, ako do začeća nije došlo. 

 

Ipka, navodi se da metoda merenja temperature kako bi se prepoznala ovulacija nije efikasna za žene koje nemaju regularne i tačne menstrualne cikluse.

 

Ovulacija, Začešće
foto: Shutterstock

 

  • Promene u cervikalnoj sluzi

 

Cervikalna sluz je sačinjena uglavnom od vode. Njena konzistencija, koja zavisi od nivoa estrogena, menja se tokom fertilnog prozora i može da ukaže da je ovulacija u toku.

 

Ona je tokom fertilnog prozora pojačana, ali i tanja, rastegljivija, "čiste" boje. U danima pred ovulaciju možete imati pojačan sekret, što je uzrokovano povećanjem cervikalne sluzi. Kada ste najplodniji, cervikalna sluz pomaže u održavanju spermatozoida živim i do pet dana, što povećava vaše šanse za začeće. 

 

  • Promene u pljuvački

 

Estrogen i progesteron menjaju konzistenciju pljuvačke pre ovulacije i tokom nje. Ono što je promenjeno u njenom izgledu jeste da izgleda kao da ima kristaliće u sebi, ali pušenje, jelo, piće i pranje zuba mogu da zamaskiraju ovaj efekat, zbog čega nije pouzdan indikator ovulacije.

 

 

makonda-tracker