osluškujte svoje telo

NE, OVO NIJE NORMALNO! 3 neobične stvari u vezi s menstruacijom koje NIKAD ne smete da ignorišete

0

Ukoliko primetite bilo koju od ovih promena u svom ciklusu, obavezno se obratite ginekologu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Menstrualni ciklus počinje prvim danom menstruacije, a podrazumeva nekoliko dana bolova i krvarenja.

 

Ipak, kako smo naviknute na sve ono što ciklus nosi sa sobom, ponekad ne primetimo na vreme važne promene u telu i načinu na koji teče menstruacija. Znate li koliko je krvi zaista normalno? Šta ako su bolovi nesnosni i sve snažniji? Koliko vremena treba da prođe između dva ciklusa?

 

 

Neredovan ciklus

 

Iako idealan menstrualni ciklus traje 28 dana, njegova dužina je, zapravo, individualna — za neke žene je normalno da im traje čak i 40 dana! Štaviše, normalnim se smatra svaki ciklus koji traje između 21 i 45 dana.

 

Ukoliko menstruaciju dobijate na manje od 20 dana ili vam razmak između dva ciklusa traje dugo, obavezno to recite ginekologu jer ovaj problem može biti posledica nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja, poput hormonskog disbalansa, oboljenja štitne žlezde i sl. Na redovnost ciklusa može uticati i stres, ali je ovo svakako podatak koji morate što pre da podelite s ginekologom.

 

Obilna menstruacija

 

Pored dužine trajanja ciklusa, vrlo je važno i koliko traje samo krvarenje, a to je, takođe, individualna stvar.

 

Trebalo bi da uloške i tampone upotrebljavamo između dva i sedam dana, a ukoliko spavate oko sedam sati noću trebalo bi da u toku dana promenite bar četiri do pet uložaka, odnosno tri do šest tampona.

 

Trudnoća, trudnoća
foto: Shutterstock

Razlog za brigu su situacije kada dnevna količina krvarenja premaši osamdeset mililatara, odnosno kad vam je jako teško da držite krvarenje pod kontrolom, a uzrok su najčešće polipi, miomi, adenomioza, sindrom policističnih jajnika, rak grlića materice...

 

Bolni ciklusi

 

Ne dopada nam se to, ali menstrualni grčevi i bolovi normalan su deo ciklusa — do njih dolazi zbog lipidnih jedinjenja prostaglandina, koji pomažu kontrakcije materice. Oni imaju ulogu i u bolnim i antiupalnim odgovorima nalaze se u sluznici materice, odakle se oslobađaju. Nakon toga, prostaglandin povećava silu kojom se materica kontrahuje u prvim danima ciklusa, a što je viši nivo ovog jedinjenja to će bolovi biti veći. Zbog njegove više koncentracije mogu se javiti i dijareja i osećaj mučnine, a kako ciklus odmiče nivo prostaglandina opada i bolovi se smanjuju i nestaju.

 

Ipak, ukoliko su bolovi izuzetno snažni, žene bi trebalo da se obrate ginekologu jer vrlo bolne mentruacije izazivaju promene poput endometrioze, suženje kanalića materice, miomi, zapaljenska bolest karlice...

 

 

makonda-tracker