saveti za mame i tate

Batine i vika samo stvaraju veći problem: 5 načina da uspostavite pozitivnu disciplinu sa svojim detetom

0

Da biste pomogli detetu da ispravi loše ponašanje, neophodno je da izgradite zdrav i kvalitetan odnos, a tzv. pozitivna disciplina je deo ovog puta.

Batine ne da nisu rešenje već mogu da dovedu do mnogo problema i u detinjstvu i u kasnijem toku života vašeg deteta.
Batine ne da nisu rešenje već mogu da dovedu do mnogo problema i u detinjstvu i u kasnijem toku života vašeg deteta.foto: Igisheva Maria/Shuttestock

Većina roditelja bori se s time kako da disciplinuje dete, bilo ono sasvim malo ili tinejdžer, a kojim god uzrastom da imate posla – uglavnom je veoma teško kontrolisati svoj temperament.


Nijedan roditelj ne želi da se nađe u takvoj situaciji, a stručnjaci su saglasni da "recept" koji je dugo primenjivan i uključuje batine i viku jednostavno ne pomaže. Zapravo, dokazao se kao kontraproduktivan.


Srećom, postoje drugi, zdravi i efikasniji načini, a jedan od njih je tzv. pozitivna disciplina.

Batine ne smeju da budu način disciplinovanja


Lusi Klaver, profesorka socijalnog rada s decom i porodicom na Univerzitetu Oksford i mama dvojice dečaka, objasnila je jednom prilikom za zvanični sajt Unicefa kako pristup može pomoći roditeljima da s decom izgrade pozitivan odnos i podušavaju ih veštinama kao što su odgovornost, saradnja i samodisciplina.

 

Pozitivna disciplina pomaže i kod tinejdžera i kod male dece.
Pozitivna disciplina pomaže i kod tinejdžera i kod male dece.foto: AstroStar/Shutterstock

Roditelji ne žele da viču na svoju decu ili da ih udaraju. To radimo jer smo pod stresom i ne vidimo drugi način – kaže profesorka Klaver.


Ponavljano vikanje i batine mogu negativno da se odraze na ceo život deteta, a stalni "toksični stres" koji se time stvara dovodi do niza negativnih ishoda. Neki od njih su veći rizik od napuštanja školovanja, depresija, zloupotreba supstanci, sklonost suicidu i srčana oboljenja.


To je kao da kažete: evo vam ovaj lek, neće vam pomoći i razbolećete se od njega – napominje ona. – Kad znamo da nešto ne funkcioniše, to je prilično dobar razlog da potražimo drugačiji pristup.


Kako započeti pozitivnu disciplinu?


Umesto kažnjavanja i insistiranja na tome šta ne treba raditi, pristup pozitivne discipline stavlja naglasak na razvoj zdravog odnosa s detetom i postavljanje očekivanja u vezi s ponašanjem. Dobra vest je da to dokazano funkcioniše i evo kako to primeniti u praksi.

 

Obavezno u toku dana odvojte malo vremena koje ćete provesti sami s detetom, potpuno fokusirani na njega.
Obavezno u toku dana odvojte malo vremena koje ćete provesti sami s detetom, potpuno fokusirani na njega.foto: Alena Ozerova/Shutterstock

1. Planirajte vreme jedan-na-jedan.


Vreme koje provodite sami sa svojim detetom je vrlo važno za izgradnju svakog dobrog odnosa, što posebno važi za onaj s decom.


To može biti 20 minuta dnevno. Ili čak samo pet minuta. Možete ga kombinovati s nečim poput zajedničkog pranja sudova dok pevate ili ćaskanje dok se družite prilikom pranja – kaže profesorka Klaver. – Ono što je zaista važno jeste da se fokusirate na svoje dete. Dakle, isključite TV, odložite telefon, dožite do njihovog nivoa i neka tu budete samo vi.

2. Pohvalite ono što je pozitivno.


Kao roditelji, često se fokusiramo na loše ponašanje naše dece i ističemo ga. Ona to mogu da shvate kao način da privuku našu pažnju, što održava loše ponašanje umesto da se s tim prekine.


Deca napreduju kada ih hvale, kada se osećaju voljeno i posebno.


Obratite pažnju na to dobro što rade i pohvalite ih, čak i ako je to samo petominutna igra s bratom ili sestrom – naglašava Klaverova. – To će podstaći dobro ponašanje i smanjiti potrebu za disciplinovanjem.

 

Dete mora da dobije jasno objašnjenje šta se očekuje od njega kako bi ga u potpunosti razumelo.
Dete mora da dobije jasno objašnjenje šta se očekuje od njega kako bi ga u potpunosti razumelo.foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock

3. Postavite jasna očekivanja.


Reći detetu tačno šta želite da uradi je mnogo efikasnije nego da mu kažete šta ne treba da radi – ističe ova oksfordska profesorka. – Kad tražite od deteta da ne pravi nered ili da se dobro ponaša, ono ne mora nužno da razume šta se očekuje od njega. Jasna uputstva poput "Molim te, pokupi sve svoje igračke i stavi ih u kutiju" postavljaju jasna očekivanja i povećavaju verovatnoću da će uraditi ono što tražite.


Ona podseća da je važno postaviti realna očekivanja. Teško da ćete dete moći da bude tiho ceo dan, ali ako mu kažete da je pred vama 10-minutni telefonski poziv tokom kog vam treba tišina, to će moći da poštuje. Ne tražite nemoguće.


4. Kreativno mu odvratite pažnju


Kad je detetu teško, odvraćanje pažnje pozitivnijom aktivnošću može biti korisna strategija.

Kad im skrenete pažnju na nešto drugo: menjanjem teme, uvođenjem igre, odvođenjem u drugu sobu ili odlaskom u šetnju, možete uspešno da preusmerite njegovu energiju ka pozitivnom ponašanju – savetuje profesorka Klaver.

 

Kada dete suočite s posledicama lošeg ponašanja, ostanite smireni.
Kada dete suočite s posledicama lošeg ponašanja, ostanite smireni.foto: KayaMe/Shutterstock

Ključan je i tajming jer se ometanje odnosi na uočavanje kada će stvari poći naopako. Vodite računa o tome kada dete postaje nervozno ili razdražljivo, kada braća i sestre gledaju istu igračku, jer vam to može pomoći da rešite potencijalni problem i pre nego što se on pojavi.


5. Posledice primenjujte mirno


Deo odrastanje je učenje da ako nešto uradite, to ima posledicu. Definisanje ovoga je za dete jednostavan proces koji podstiče bolje ponašanje dok ih uči o odgovornosti.


Dajte svom detetu priliku da uradi pravu stvar tako što ćete mu objasniti šta su posledice lošeg ponašanja.


Na primer, ako želite da prestane da crta po zidovima, možete mu reći da prestane ili ćete prekinuti s igrom. To mu daje upozorenje i priliku da promeni ponašanje. Ako ne prestane, sprovedite posledice mirno i ne pokazujući bes. Ukoliko pak prestane, pohvalite ga.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Vaspitanje batinama je nedopustivo

 

makonda-tracker