podstičite kreativnost

Ako se oslanjaju na društvo – gube mnogo! 5 jednostavnih načina da naučite decu da se igraju samostalno

0

Kako naučiti mališane da se igraju sami i nezavisno od vas i druge dece?

Mame ponekad treba da ostave decu da se igraju sama
Mame ponekad treba da ostave decu da se igraju samafoto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Neka deca se jednostavno maltene rađaju kao nezavisna – ona odbijaju da ih nosimo, držimo za ruku, usred igre odu i zabavljaju se sami, ne žele da im se čita već sama razgledaju knjige...


Drugim mališanima je, međutim, teže da se odvoje od roditelja u svakodnevnim aktivnostima, pa tako ima mališana koji čak i boje samo ako im neko pravi društvo u tome i ljute se ako ih ostavite same dok skuvate ručak.


Neka deca se prirodno igraju samostalno s velikom koncentracijom i pažnjom – kaže dr Lori Holman, psihoanalitičarka i autorka knjige "Otključavanje roditeljske inteligencije", za SheKnows. – Ona uživaju u tome, produktivna su i kreativna.

Međutim, ima i onih mališana kojima je važnije da imaju društvo nego da se zaista zabave, a dr Holman kaže da oni mnogo gube zbog toga.

 

Roditelji ponekad treba da ostave decu da se igraju sama
Roditelji ponekad treba da ostave decu da se igraju samafoto: Alena Ozerova/Shutterstock

Druga deca uglavnom žele da se drug ili roditelj igraju s njima. Oni čak više uživaju u društvenom uključivanju nego u onome što im je zadatak – ističe ona. – Ako to rade sve vreme, propuštaju učenje veoma važne razvojne veštine: uživanje u vremenu koje je neophodno za samostalno izgrađivanje veština i mašte.


Stručnjaci objašnjavaju da deca, kada se igraju sama, stiču lekcije koje ih kasnije vode kroz život. Na primer, takva igra podstiče samopouzdanje i kreativnost, jer im niko ne govori šta da rade, niti preuzima vođstvo. Ovakav način igre pomoći će i da se osećaju dobro u različitim okruženjima i, što je najvažnije, samoći. Osim toga, preterano animiranje dece uzima mnogo od prednosti igre, zar ne?


Kako naučiti decu da se igraju sama?

 

  • Ne terajte ih u drugu sobu. Deca koja po prirodi nisu nezavisna neće možda voleti da budu dugo sama, pa im igranje nasamo deluje kao kazna i čini da se osećaju izolovano. Odredite neki deo prostorije u kojoj i vi boravite kao mesto za igru, dok vi obavljate svoje obaveze ili se opuštate. Većina dece voli da se identifikuje s roditeljima, pa dok vi spremate večeru, vaš mališan može da pravi jelo od plastelina.

 

Deca nekad treba da se igraju sama
Deca nekad treba da se igraju samafoto: Maryna_Auramchuk, Shutterstock
  • Zadajte im neki okvir. Dete će verovatno imati previše izbora ako mu samo kažete: "Idi da se igraš", pa je bolje dati mu konkretan zadatak, neophodan materijal i sl, a onda ga ostaviti na miru. Obavezno pohvalite ono što su uradili i stavite rezultat igre – poput kuće od kocica – na vidno mesto.
  • Podstičite ih da budu kreativni. Većini mališana onekad treba pomoć da stupe u kontakt sa svojom kreativnom stranom, pa možete, recimo, da im date nekoliko igračaka i date zadatak da smisle priču o njima dok se vi vratite, za pet minuta. Svaki naredni put povećajte to vemensko ograničenje i ubrzo će mališan naučiti da koristi ovaj period samostalno i kreativno.

 

  • Počnite postepeno i hvalite ih često. Samostalna igra može detetu da deluje kao nemoguć zadatak, pa obavezno pohvalite njegovu nezavisnost. Nekad će izdržati samo tri minuta, a vi i tada pohvalite njegovu kreativnost i primetite da se dete zabavilo za to vreme.

 

Deca nekad treba da se igraju sama
Deca nekad treba da se igraju samafoto: Viktor Osipenko/Shutterstock
  • Budite uzor. Mališani mnogo stvari uče oponašajući roditelje, pa svojim primerom pokažite koliko je samoća nekad korisna. Jedna od najboljih stvari koje ponekad možete da uradite kao mama ili tata jeste da ostavite sve, dignete noge i uzmete knjigu u kojoj ćete uživati pred decom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Treba li ukinuti ocene za fizičko vaspitanje?

 

makonda-tracker