izaziva li zavisnost?

"Odmah bi se bacio na pod udarajući pesnicama": Za ovu dečiju seriju kažu da je "kao KOKAIN", a evo šta misle stručnjaci

0

Jedan od najvećih fenomena proteklih godina su pesmice koje su prerasle u crtanu seriju, a ovaj sadržaj izaziva sve veću zabrinutost među roditeljima

CoComelon je internet fenomen već punu deceniju
CoComelon je internet fenomen već punu decenijufoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Više od decenije kanal CoComelon je bio "bebisiterka" mališanima širom sveta, dok su mirno sedeli i uživali u vedrim pesmama i duginim bojama koje je osmislio Džej Džeon, tata iz Kalifornije kako bi naučio svoju decu alfabet.


Vremenom je CoComelon - Nursery Rhymes rastao, širio se i postao svetska senzacija, a danas je pravi fenomen. Na platformi YouTube ga prati više od 177 miliona korisnika, dok svake godine ima prosečno oko milijardu pregleda.


Na Netfliksu postoji i serija "CoComelon", a do sada je pregledano 33,27 milijardi minuta ovog sadržaja, što je približno ukupnom vremenu gledanja crtaća "Luka", "Vajana", "Raja i poslednji zmaj" i "Zaleđeno kraljevstvo 2".

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađe
CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Međutim, mnogi roditelji zabrinuti su da su njihova deca pokazuju simptome zavisnosti kada im se CoComelon isključi, a Daily Mail, štaviše, naziva ovu crtanu seriju "kokainom za bebe".

Bes kad se detetu isključi pesmica ili crtani


Jedan akademik s Kemmbridža upozorio je roditelje da ovakvi sadržaji mogu da izazovu "tehnoferenciju", odnosno poremećaj odnosa deteta s roditeljima, braćm i sestrama zbog upotrebe elektronskih uređaja. Kako je jedna majka rekla za MailOnline, dvom dvogodišnjem sinu je počela da pušta seriju "CoComelon", a on danas, godinu dana kasnije, "eksplodira od besa kada je isključe", pa su morali da mu zabrane da je gleda.

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađe
CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Postao je fiksiran, izolovan dok je gleda, što je prirodno privlačno roditeljima zauzetim zbog druge dece ili obaveza koje imaju. Problem nastaje kada se program isključi – neposredna agresija i nedostatak emocionalne kontrole su bili zastrašujući. Nikad nismo videli da ima takvu reakciju na bilo koju drugu dečiju TV seriju – rekla je ova majka.


Odmah bi se bacio na pod udarajući pesnicama o zemlju, naizgled se "vraćao" iz transa u kojem je bio – dodala je ona i objasnila da bi njen sin potom bio "uglavnom mrzovoljan i svadljiv".

 

Koliko je za decu opasno da sede ispred ekrana?


Seli Hog iz Centra za istraživanje igre u obrazovanju, razvoju i učenju na Univerzitetu u Kembridžu, kaže da gledanje TV-a nije nužno loše za decu, ali ono znači da dete propušta priliku da se igra i uči na druge načine. To je važna razvojna faza i veliki je gubitak ukoliko se preskoči.

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađe
CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Uticaj gledanja onlajn sadržaja na rani razvoj deteta zavisi od triju stvari: sadržaja, konteksta u kome ga gleda i šta ne rade, kao posledica gledanja – kaže Hogova. – Ako veoma mala dea gledaju digitalne medije, važno je da im to ne oduzima toliko vremena da smanji mogućnost da se igraju, komuniciaju s odraslima i drugom decom i da budu aktivni.

Na pitanje o ljutitoj, pa čak i nasilnoj reakciji neke dece na isključivanje ovakvih programa, ona objašnjava da se deca "osećaju frustrirano kada ih odrasli sprečavaju da rade nešto u čemu uživaju".


Ovo je noramaln deo razvoja deteta – kaže ona.

 

To što se dete uznemiri kad mu se nešto isključi, ne znači da je taj sadržaj loš.
To što se dete uznemiri kad mu se nešto isključi, ne znači da je taj sadržaj loš.foto: Shutterstock/Subbotina Anna

Ako se dete uznemiri što je prestalo nešto da radi, to ne mora da nam kaže ništa o vrednosti ili štetnosti tog predmeta ili medija – ističe. – Ali ako nešto redovno izaziva uznemirenost detetu ili otežava odnos između roditelja i dece, to je znak da roditelji treba da razmisle o tome kako se koristi, uključujući razmišljanje o tome kako upravljaju očekivanjima svog deteta i razumevanju granica.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šok statistika: Deca ne umeju da urade kolut unapred

 

makonda-tracker