budite taktični

Kako sprečiti napade besa kod dece? 5 stručnih saveta + najbolji načini da reagujete na tantrum

0

Tantrumi su intenzivni izlivi emocija kod male dece koji mogu da budu vrlo burni, a adekvatna reakcija roditelja u tim trenucima je veoma važna.

Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kad
Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kadfoto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Кupujete sa svojim detetom u prodavnici. Ono primećuje slatkiš koji ne nameravate da kupite. Odjednom se nalazite u središtu bure besa.


Plač, vrištanje, valjanje po podu, koji mogu da se dogode i sasvim iznenada čak i detetu koje im inače nije sklono stavljaju vas u bespomoćnu situaciju i čini vam se da što više pokušavate da umirite dete – ono je glasnije. Počeo je tantrum.


Кoji je najbolji odgovor? Zašto se dešavaju ovi emocionalni slomovi? Možete li ih sprečiti? 

Zašto se dešavaju napadi besa?


Temper tantrum je izraz frustracije malog deteta zbog ograničenja ili besa zato što ne može da bude kako ono želi: da nešto smisli ili završi zadatak, da pronađe reči da izrazi svoja osećanja... Frustracija može da izazove izliv emocija – što za posledicu ima napad besa.

 

Možda ne postoji siguran način da sprečite napade besa, ali postoji mnogo toga što možete učiniti da ohrabrite dobro ponašanje čak i kod najmlađe dece.
Možda ne postoji siguran način da sprečite napade besa, ali postoji mnogo toga što možete učiniti da ohrabrite dobro ponašanje čak i kod najmlađe dece.foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako je dete umorno, gladno, oseća se bolesno ili doživljava neke promene, njegov prag frustracije će verovatno biti niži, pa je verovatnije da će doći do tantruma.


Da li mala deca namerno imaju napade besa?


Često čujemo da dete namerno vrišti dok ne dobije to što želi, što je možda istina u nekim slučajevima, ali kod pravih tantruma nije – u pitanju je nešto što ne mogu da kontrolišu.

 

Mala deca ne planiraju da prave ovakve scene i za većinu mališana napadi besa su samo način da izraze frustraciju. Za stariju decu, međutim, napadi besa mogu biti naučeno ponašanje. Ako nagrađujete ispade nečim što vaše dete želi ili dozvolite svom detetu da izbegne tanjir boranije tako što će izbaciti bes iz sebe, oni će se verovatno nastaviti.

 

Ako je dete umorno, gladno, oseća se bolesno ili je u središtu nekakvih promena, njegov prag frustracije će verovatno biti niži, pa je verovatnije da će doći do tantruma.
Ako je dete umorno, gladno, oseća se bolesno ili je u središtu nekakvih promena, njegov prag frustracije će verovatno biti niži, pa je verovatnije da će doći do tantruma.foto: KuAlla/Shutterstock

Da li se napadi besa mogu sprečiti?


Možda ne postoji siguran način da sprečite napade besa, ali američka klinika Mejo navodi da postoji mnogo toga što možete učiniti da ohrabrite dobro ponašanje čak i kod najmlađe dece.

  1. Budite dosledni. Uspostavite dnevnu rutinu tako da vaše dete zna šta može da očekuje. Držite se te rutine što je više moguće, uključujući redovan i kvalitetan san. Detetov fitilj može biti kraći ako nema dovoljno vremena za odmor ili tišinu.
  2. Planirajte unapred. Obavljajte zadatke kada vaše dete verovatno neće biti gladno ili umorno. Ako očekujete da čekate u redu, spakujte malu igračku ili užinu da zaokupite svoje dete.
  3. Pustite dete da bira. Izbegavajte da kažete "ne" baš svemu. Da biste svom detetu dali osećaj kontrole, pustite ga da bira hoće li obući crvenu ili žutu majicu, želi li jagode ili banane, da li bi radije da čita knjigu ili da slaže kocke...
  4. Pohvalite dobro ponašanje. Dajte detetu do znanja da ste primetili kad se lepo ponaša. Zagrlite dete ili mu recite koliko ste ponosni kada ono deli ili sledi uputstva.
  5. Izbegavajte situacije koje mogu izazvati napade besa. Ne dajte svom detetu igračke koje su previše napredne za njegov uzrast jer ga može frustrirati to što se ne snalazi kako bi želelo, a ukoliko mališan uvek traži da mu kupite igračke ili slatkiše kada se nađete u prodavnici, klonite se iskušenja.

 

Dajte detetu do znanja da ste primetili kad se lepo ponaša.
Dajte detetu do znanja da ste primetili kad se lepo ponaša. foto: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

Кoji je najbolji način da odgovorite na bes?


Obično je najbolji način da odgovorite na bes da – ostanete mirni. Ako odgovorite glasno i ljutito, vaše dete bi moglo da imitira vaše ponašanje. Vikanje na dete da se smiri takođe će verovatno pogoršati stvari.


Umesto toga, pokušajte da odvratite pažnju mališanu. Nova knjiga, promena lokacije ili pravljenje smešnog izraza lica mogu pomoći. Ako ste zamolili svoje dete da uradi nešto protiv njegove ili njene volje, nastavite tako što ćete ponuditi pomoć. Ako ste zamolili dete da se ne igra u određenom području, razmislite o tome da mu pokažete gde je igra prihvatljiva.


Ako vaše dete nekoga udara ili šutira ili pokušava da pobegne na ulicu, zaustavite to ponašanje tako što ćete ga držati dok se ne smiri.

 

Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kad
Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kadfoto: Glossy/Canva

Кada se smiri, mirno mu objasnite pravila.

 

Кada je potrebna stručna pomoć?


Кako se samokontrola vašeg deteta poboljšava, napadi besa bi trebalo da postanu manje uobičajeni. Većina dece ima manje tantruma do uzrasta od tri i po godine.

 

Ukoliko ono nanosi štetu sebi ili drugima, zadržava dah tokom napada besa do tačke nesvestice ili ima intenzivnije tantrume nakon uzrasta od četiri godine, podelite svoju zabrinutost s pedijatrom. Doktor može razmotriti fizičke ili psihološke probleme koji mogu doprineti napadima besa.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta kad dete proguta tvrd predmet?

 

makonda-tracker