reč stručnjaka

Prva greška koju pravimo kad dete ima TANTRUM: Nekad deluje kao da nema drugog rešenja, a posledice mogu biti velike

2

Dete nakon dugog čekanja ispred ordinacije, u punoj i bučnoj čekaonici, počinje nekontrolisano da plače, udara nogama o pod i crveni u licu i, priznajmo to, svima nam se desilo da reagujemo na isti način. Istraživanja pokazuju: vrlo pogrešan.

Temper tantrum, odnosno napad besa kod dece, normalna je pojava
Temper tantrum, odnosno napad besa kod dece, normalna je pojavafoto: Zak Waters / Alamy / Alamy / Profimedia

Tantrumi mogu da se dogode bilo kad i bilo gde, a posebno je to slučaj na javnim mestima, kada je detetu dosadno i frustrirano je, recimo, zbog dugog stajanja u čekaonici kod lekara ili u redu u supermarketu.


U tim slučajevima neretko, u panici da će nas drugi osuditi, da će doći do neprijatne scene i da će dete biti sve uznemirenije, posežemo za mobilnim telefonima i tabletima, koji su se bezbroj puta pokazali kao najjednostavniji i najbrži način da se dete umiri.


Međutim, dugoročno, ovo može da bude mnogo veći problem nego što deluje na prvi pogled. Kako ističu stručnjaci, posledica ovakve reakcije mogla bi da bude da dete ne nauči kako da reguliše svoje emocije.

Uticaj ekrana na emocionalni razvoj ako se dete smiruje telefonom


Mališani uče mnogo o samoregulaciji emocija, odnosno o tome kako da reaguju na određene situacije, tokom prvih nekoliko godina života.

 

Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kad
Tantrumi mogu da se dogode bilo gde i bilo kadfoto: / Alamy / Alamy / Profimedia

U tom periodu savladavaju "veštinu" mirnog reagovanja umesto ljutnje u frustrirajućim ili stresnim situacijama, kao i kako da se slažu sa drugima i postanu nezavisni. To, prema novim nalazima stručnjaka, može biti otežano ukoliko se dete umiruje uz pomoć ekrana.


Tim s mađarskog Univerziteta "Etveš Lorand" zatražio je od 265 roditelja da popune upitnike o ponašanju svog deteta. Njihovi mališani su u proseku imali 3,5 godine, a potom su učesnici studije godinu dana kasnije popunili još jedan upitnik.


Analiza mađarskog Univerziteta "Etveš Lorand" pokazala je da što su roditelji više koristili telefone ili tablete kao "sredstvo za smirenje" – to su njihova deca lošije upravljala besom i frustracijom godinu dana kasnije, piše Daily Mail.

Pokazali smo da, ako roditelji redovno nude digitalni uređaj svom detetu da ga smire ili da spreče napad besa, ono neće naučiti da reguliše svoje emocije – objasnla je dr Veronika Кonok, prva autorka studije. – Ovo dovodi do ozbiljnijih problema s regulacijom emocija, posebno problema sa upravljanjem besom, kasnije u životu.


Kako je ona napomenula, "tantrumi se ne mogu 'lečiti' digitalnim uređajima", već deca moraju sama da nauče kako da se izbore s negativnim emocijama, u čemu im je potreba pomoć roditelja.

 

Mališani se često odmah umire uz ekran, što dugoročno može biti štetna strategija
Mališani se često odmah umire uz ekran, što dugoročno može biti štetna strategijafoto: Alex from the Rock/Shutterstock

Nalazi, objavljeni u medicinskom časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psichiatry, takođe su otkrili da su deca koja su imala lošije osnovne veštine upravljanja besom verovatnije dobijala digitalne uređaje.


Nije iznenađujuće da roditelji češće primenjuju digitalnu regulaciju emocija ako njihovo dete već ima problema s regulacijom emocija – istakla je dr Кonok. – Ali naši rezultati naglašavaju da ova strategija može dovesti do eskalacije postojećeg problema.


Tim koji je sproveo istraživanje je istakao da je važno ne izbegavati situacije koje bi mogle biti frustrirajuće za dete. Umesto toga, preporučuje se da roditelji "vode" svoju decu kroz teške situacije, da im pomažu da prepoznaju emocije i nauče ih kako da se nose s njima.

Stručni tim je predložio da zdravstveni radnici koji rade s porodicama pruže informacije o tome kako roditelji mogu pomoći svojoj deci da upravljaju svojim emocijama bez da primene tehnologije.


Na osnovu naših rezultata, mogle bi se za roditelje razviti nove metode obuke i savetovanja – kaže profesorka Kerolin Ficpatrik, istraživačica kanadskog Univerziteta u Šerbruku i viša autorka ove studije.


Ako se poveća svest ljudi o tome da su digitalni uređaji neprikladni alati za lečenje tantruma, mentalno zdravlje i dobrobit dece će imati koristi – ističe ona.

 

'Pokazali smo da, ako roditelji redovno nude digitalni uređaj svom detetu da ga smire ili da spreče napad besa, ono neće naučiti da reguliše svoje emocije', objasnla je dr Veronika Кonok, autorka studije.
"Pokazali smo da, ako roditelji redovno nude digitalni uređaj svom detetu da ga smire ili da spreče napad besa, ono neće naučiti da reguliše svoje emocije", objasnla je dr Veronika Кonok, autorka studije.foto: Glossy/Canva

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Porodica je odgovorna za saobraćajno vaspitanje dece

 

makonda-tracker