psihologija

Kom vi pripadate? Ovo je 5 različitih tipova roditelja, a jedan se pokazao najuspešnijim

0

Iako ne postoji idealan stil roditeljstva, psiholozi su utvrdili da je jedan veoma efikasan i da su deca čiji se roditelji tako ponašaju pokazala sjajne rezultate

 

foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Ne postoji jedan jedini ispravan način da budemo roditelji — svako dete je priča za sebe i individua koja zahteva drugačiji pristup i drugačija pravila.


Brojna istraživanja pokazala su da postoje različiti tipovi roditelja i kakve efekte ovi stilovi roditeljstva imaju na dete.


Psihološkinja dr Dajana Baumrind, koja je posmatrala i analizirala predškolce, utvrdila je da postoje tri osnovna tipa roditelja — autoritativni, autoritarni i permisivni, a kasnije su utvrđene i dve dodatne vrste: "vezani" i slobodni.

 

  • Autoritativni roditelj

veoma uključen i daje sjajne rezultate

 

Vaspitanje, Srećna porodica, Porodica, Deca, Detinjstvo, Roditeljstvo, Sreća
foto: Shutterstock

Ovakvi roditelji postavljaju svojoj deci visoke standarde, ali im pružaju i neophodno vođstvo i usmeravanje kako bi im pomogli da ih dostignu. Oni koriste tehnike kao što je pozitivna disciplina umesto strogoće i insistiranja na tome da je način koji mama i tata zahtevaju jedini mogući.


Dr Dajana Baumrind je ovaj tip roditeljstva ocenila kao najuspešniji i on se obično opisuje kao "visoka očekivanja sa visokim odzivom". To znači da majke i očevi deci zadaju više ciljeve koji su, ipak, u skladu s njihovim uzrastom, a deca tako uče šta se od njih očekuje, dok su roditelji istovremeno jasno upoznati sa dečijim potrebama i ispunjavaju ih dok im pomažu da ostvare ono što je "zacrtano".


Kada ispune cilj, deca se osećaju sigurno u sebe, a i njihov porodični odnos je bolji.

 

Istraživanja dosledno pokazuju da je veća verovatnoća da će deca autoritativnih roditelja uživati u pozitivnim odnosima sa svojim vršnjacima, da će im ići dobro u školi i da će postati nezavisna i samodovoljna nego u slučaju dece čiji roditelji imaju autoritarni, permisivni ili zanemarljiv pristup — kaže psihološkinja dr Lisa Damur, autorka knjige "Pod pritiskom".

 

  • Permisivni roditelj

sklanja se detetu s puta i ne pomaže mu da samo otkrije rešenje

 

Bašta, Priroda, Biljke, Ekologija, Deca, Detinjstvo, Devojčica, Mališani
foto: Halfpoint/Shutterstock

U slučaju permisivnih roditelja, deci se ne nameću pravila, a obično su to oni koji se postavljaju kao prijatelji mališana umesto kao figura od autoriteta.
Deca takvih mama i tata beleže lošije rezultate u školi i imaju slabije razvijenu emocionalnu i socijalnu inteligenciju.


Ipak, ovakvi roditelji ne zanemaruju dete — pokazuju mu ljubav, posvećeni su i odgovaraju na njegove potrebe. Oni jesu uključeni, ali ne na uobičajen način.


Permisivnim roditeljima je teško da deci postave ograničenja — kaže dr Lora Markam, autorka knjige "Smiren roditelj, srećna deca". — Zato oni češće ignorišu loše ponašanje.


Kako ona ističe, rezultat je da se ne ohrabruje i ne očekuje ponašanje u skladu sa uzrastom.

 

Iako ovakvo roditeljstvo deluje kao dobar način da se podstakne nezavisnost, istraživanja su pokazala da je sasvim suprotno i da ovakvi mališani češće pokazuju znakove anksioznosti, agresiju i imaju lošije socijalne veštine i rezultat u školi.

 

  • Autoritarni roditelj

ima stroga pravila koja je teško pratiti bez usmeravanja

 

Autoritarni roditelj, Roditeljstvo, Grdnja, Strog roditelj, Strogoća, Dete, Detinjstvo
foto: Julija Sulkovska/Shutterstock

Kao i autoritativni, autoritarni roditelji imaju visoka očekivanja, ali ne usmeravaju dete u tome da samo dođe do cilja već preferiraju strogu kaznu kao odgovor na neuspeh.


Autoritarni roditelji veruju da su deca, po svojoj prirodi, snažne volje i samodovoljna — navodi izveštaj u listu "Psihologija danas". — Oni cene poslušnost višem autoritetu kao vrlinu i svoj primarni posao vide u tome da "saviju" volju deteta prema volji autoriteta.


Međutim, manjak usmeravanja i nedostatak uputstva dođe na naplatu.

 

Deca autoritarnih roditelja imaju tendenciju da budu depresivnija i imaju niže samopoštovanje od dece autoritativnih roditelja — piše u ovom članku.


Postoje i studije koje navode da ova deca češće postaju nasilnici.

 

  • "Vezani" roditelj

bliskost kao najvažniji imperativ porodične veze

 

Majka, Majčinstvo, Roditeljstvo
foto: Shutterstock

Takozvani "vezani" stil roditeljstva ne spada u glavne tipove koje je prepoznala dr Dajana Baumrind, ali se o njemu sve češće priča kao jednom od vodećih. Dr Bil Sirs i njegova supruga dr Marta Sirs utvrdili su da postoji mnogo koristi za dete od snažne veze između roditelja i bebe i da je otkriveno da odojčad čiji su roditelji naglašeno vezani za njih plaču manje i imaju manje bihevioralnih problema, što im daje priliku da se bolje razvijaju i uče.


Međutim, pojedni eksperti veruju da je isto moguće i bez ovakvo naglašene veze između roditelja i deteta.

 

Veliki broj istraživanja je tokom više decenija pokazao da većina roditelja — njih 70-80 odsto — formira snažne veze sa svojom decom bez obzira na faktore kao što su dojenje ili nošenje bebe — navodi psihološkinja dr Emili Edlin.


To, drugim rečima, znači da nije neophodno držati dete u rukama tokom celog dana, grliti ga i ljubiti da bi ono osetilo ljubav i da bi veza s majkom ili ocem bila jaka, a dete srećno i zdravo.

 

  • Slobodni roditelj

ohrabruje nezavisnost sve dok se prate pravila

 

Dete, igranje, Igranje, Dečak, Igra
foto: Da Antipina/Shutterstock

Slobodno roditeljstvo podstiče decu da budu nezavisna, odnosno da imaju veću slobodu i manji nadzor u različitim oblastima života. Ipak, ono se razlikuje od permisivnog roditeljstva jer se ipak ističu određena očekivanja i važnost poštovanja pravila.


Izraz "slobodno roditeljstvo" osmislila je Lenor Skenazi, koja je poznata po tome što je pustila svog devetogodišnjeg sina da se sam usred Njujorka vrati kući metroom.


Slobodno roditeljstvo naglašava da dete funkcioniše nezavisno uz razuman roditeljstvo nadzor — objašnjava dr Kajl Pruet, klinički profesor dečije psihijatrije na Medicinskoj školi Univerziteta "Jejl".


Omogućava deci dovoljno istraživanja da prirodno dođe do granice — ističe on.


Na taj način je slobodno roditeljstvo bliže autoritativnom nego permisivnom roditeljstvu jer majke i očevi pomažu deci — tako je Skenazijeva najpre sa sinom sela i porazgovarala o tome šta treba da uradi ako se previše zbuni pred mapom linija njujorškog metroa.


Međutim, stručnjaci ističu da je veoma važno da "slobodni roditelji" obrate pažnju na zakone i bezbednost, odnosno da ne ostavljaju dete samo kod kuće ako još uvek nije dovoljno zrelo i sl.

 

 

makonda-tracker