dobro obratite pažnju

FRAZE KOJE SU ČESTE, ALI — POGREŠNE: 8 rečenica koje NIKAD ne biste smeli da izgovorite detetu

0

Ako smo često ljutiti ili hladni prema svojoj deci, velika je verovatnoća da će naša deca biti takva u odrasloj dobi. Svi grešimo, a ako grešite u ovom trenutku, zašto ne biste imali vremena da to ispravite? Želimo da deca imaju unutarnji glas koji ih ne vređa. Ako ste prijateljski nastrojeni i motivišete svoje dete onda će takav postati i njihov unutarnji glas.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. "Odmah prestani da plačeš!"

 

Čak i ako vaše dete nema razloga za plač, u tom trenutku ne bi trebalo da ga terate da se oseća glupo zbog toga što se ne može zaustaviti. Oni ne mogu kontrolisati svoje emocije. Zaslužuju da im se dopusti da se osećaju kako se osećaju, a ako kažete to svom detetu, onda ga programirate tako da misli kako nije u redu to što ima emocije i na kraju će sve potisnuti. Trebalo bi da pokušate da kažete nešto drugo u ovakvim situacijama. Nešto poput: „U redu je plakati, ali još uvek je važno da shvatiš da to što si učinio/la nije u redu” - dovešće do boljih rezultata.

2. "Razočaran/a sam tobom!"

 

Roditelji to govore svojoj deci kad su u nevolji i kad se već osećaju loše zbog onoga što su oni učinili. Kad vaše dete napravi nešto pogrešno, pomozite mu da pronađe pravi put i nemojte dopustiti da misli da je totalno razočaranje. Pokušajte reći nešto poput: „To što si učinio nije u redu. Hajde da popričamo o tome malo, može?”

 

foto: Profimedia

 

3. "Ovo nije dovoljno dobro"

 

Bolno je ako govorite detetu da kod njih nešto nedostaje, bilo da se radi o nečemu iznutra ili izvan. Ako to ne rešite na vreme, to je nešto što će vaše dete naterati da se osjća kao da nije dovoljno dobro i u životu kasnije. Pokušajte reći: „Ti si dovoljan, možemo raditi na tome.”

4. "Velike devojčice/dečaci se ne boje!"

 

Time ne štitite svoje dete ni na koji način. Oni se boje i ne možete zaustaviti njihov strah govoreći im da se ne boje. Svako se uplaši ponekad, čak i vi. Suočite se sa strahovima umesto da bežite od njih - to je ono čemu bi trebalo da učite dete. Radije recite nešto poput: „U redu je bojati se, svato bude uplašen ponekad, ali ja znam nešto što će ti pomoći.”

 

 

5. "Bezvredan/na si!"

 

Ovo je nešto što se nikada ne bi smelo reći svojoj deci. Vi ste osoba čije odobrenje vaše dete najviše traži i ono se ne bi trebalo bojati onoga što vi možda mislite o njima. Ako detetu to govorite, ostatak života provešće u potrazi za odobrenjem gde god ga mogu dobiti. Pokušajte reći nešto poput: „Niko nije savršen, dušo, biće bolje sledeći put.”

6. "Zao/la si!"

 

Nikada ne bi trebalo da učinite da se vaše dete oseća kao da je loše. Trebalo bi da koristite izraz „Ono što si učini/la je loše”, jer njihovo ponašanje možda nije onoliko uzorno koliko biste želeli da bude, ali ne bi zbog toga trebalo da imate u potpunosti negativno mišljenje o svom detetu kao celini. Svi grešimo, to ne znači da smo svi loši ljudi.

 

7. "Ja sve radim za tebe!" 

 

To je vaše dete, vi bi i trebalo da činite sve za njega i ne treba to da bude argument protiv njega jer on/ona nije izabrao da se rodi. Oni nisu problem kad je u pitanju ono što radite za njih jer oni su tu da se vi brinete o njima, a ne obrnuto.

8. "Ti si debeo/la!"

 

Nikada ne bi trebalo da ovako uništavate svoju decu. Ako imate deblje dete, ono već zna da je debelo. Bez sumnje je to već čuo/la od druge dece u vrtiću ili školi, svaki dan. Dom bi trebalo da bude sigurno mesto, a ne mesto gde se dete maltretira još više. Pokušajte reći nešto poput: „Razmišljam o tome da se dovedem u formu i budem zdrav/a, želiš li probati sa mnom? Ne želim to učiniti sam/a.” Negativno etiketiranje vašeg deteta će dovesti do poremećaja u prehrani i nezdrave slike tela.

 

 

makonda-tracker