šta mislite o njenom načinu vaspitanja?

Poslednji je NAJVAŽNIJI — a mnogi rade suprotno: 5 saveta za roditeljstvo majke Ilona Maska, "Tajmove" Ličnosti godine

0

Majka najbogatijeg čoveka i najuspešnijeg preduzetnika na licu Zemlje nedavno je podelila šta je o roditeljstvu naučila iz svog iskustva s troje dece, a ovo su njene ključne lekcije

foto: PG/Splash/Profimedia
foto: PG/Splash/Profimedia

Mej Mask, jedna od najangažovanijih plus age modela, majka je najbogatijeg čoveka na planeti Ilona Maska, kog je magazin "Tajm" proglasio Ličnošću godine 2021. Pored Ilona, Mej ima i ćerku Tosku, koja je rediteljka i vlasnica striming servirsa Passionflix, i sina Kimbala, vlasnika lanca restorana The Kitchen.


Iako nije vodila lak život — nakon što se razvela od Ilonovog imućnog oca Erola, sastavljala je kraj s krajem u Pretoriji. Ona je zlostavljana u braku, a njihov porodični život izgledao je tako da Ilon Mask danas o svom ocu priča kao o "užasnom ljudskom biću, gotovo zlom". Uprkos svim izazovima koje joj je život zadavao, ona je uspela da vaspita i usmeri troje vrlo uspešne dece, koji su svi odreda vrsni preduzetnici.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

Kako Mej ističe, ona je uvek bila otvorena sa svojom decom i puštala ih da samostalno istraže svoje ideje, a ovo su još neki od njenih saveta za roditeljstvo.

 

  • Dajte deci priliku da (za)rade


Kako Mej Mask ističe, sve troje njene dece rano je počelo da radi i zarađuje, što se dogodilo sticajem okolnosti.


Ja sam samohrana majka troje dece... Radila sam puno radno vreme jer nismo imali izbora — istakla je.


Dok je Mej radila, deca su brinula o kući, a čim su dovoljno stasali — počeli su da rade.

 

  • Tretirajte ih kao odrasle

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)


Ilon Mask je morao da sazri vrlo rano, a Mej smatra da je to prednost.


Znali su da ne smeju da mi prave probleme dok radim jer bih mogla da izgubim posao, a oni krov nad glavom. Nisam se prema njima ophodila kao prema deci nego kao prema odraslim ljudima — objasnila je ona.

 

  • Dozvolite im da pronađu svoju strast i prate svoja interesovanja


Nikad im nisam rekla šta da studiraju. Nisam proveravala njihov domaći zadatak. To je bila njihova obaveza — jasna je Mej Mask.

 

  • Ne navikavajte ih na luksuz

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)


Kad su krenuli na koledž, živeli smo u skromnom uslovima — napisala je Mej u jednoj od svojih knjiga. — Dušeci na podu, šest cimera, trošna kuća... Ali mi smo bili zadovoljni. Ako deca nisu naviknuta na luksuz, umeju da prežive.

 

  • Neka budu svesna svoje odgovornosti


Tako mnogo roditelja je pod stresom zbog dece. Moj savet? Pustite ih da budu sami odgovorni za svoju budućnost. Naučite ih manirima, ali ih pustite da sama odluče šta žele — ističe ona.
 

 

 

makonda-tracker