ostanite smireni

KAKO REAGOVATI NA VRISKE, BES, VALJANJE PO PODU..? 10 stvari koje će vam pomoći da s detetom prevaziđete TANTRUM

0

Dečiji izlivi besa, poznatiji kao tantrumi, normalan su deo sazrevanja male dece, ali dovode roditelje u vrlo neprijatan položaj jer nije lako pomoći mališanu da se smiri kad ga obuzmu emocije

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U jednom trenutku bezbrižno ćaskate s detetom u prodavnici, u sledećem vi ste onaj roditelj kog svi gledaju osuđujuće dok vaš dečak ili devojčica vrišti, jeca i obara sve oko sebe. Ono što ste možda i sami u potaji osuđivali događa vam se iznenada i sve češće, a vi ne znate ni kako da se postavite, ni kako da pomognete detetu i počinjete da strahujete da je u pitanju neki veći problem.

 

Ne brinite — u najvećem broju slučajeva u pitanju je tantrum, odnosno intenzivan izliv emocija koji se kod dece javlja nakon druge godine, ali se mogu dogoditi već nakon prvog rođendana.


Uglavnom do ovakvih izliva besa dolazi kada su deca frustrirana jer ne umeju da izraze osećanja, imaju potrebu da budu samostalna u određenoj situaciji, imaju previše ili premalo ograničenja ili nemaju kontrolu nad nečim (recimo, sruši im se kula od kockica). Razlozi, međutim, mogu biti i daleko "običniji": glad, pospanost, dosada, previše uzbuđenja...


Iako nisu garancija da ćete zauvek izbeći tantrume, sledeći saveti sigurno će vam značiti.

 


Smirite se


Ono što je najvažnije u trenutku kada dete potpuno izgubi kontrolu nad svojim emocijama i ponašanjem jeste da roditelj to ne učini — ostanite pribrani. Samo tako povećavate verovatnoću da će vaše dete ubrzo da se izbori s napadom besa.


Izbegnite glad, dosadu, pospanost i previše uzbuđenja


I sami ste verovatno primetili da je vaše dete lošije raspoloženo kada nije naspavano ili kada dugo nije jelo — i mi odrasli smo često takvi. Zato nikako ne napuštajte kuću ako dete prethodno nije namireno, a gde god da krećete podrazumeva se da ćete spakovati užinu i neku igračku ili slikovnicu.


Skrenite mu pažnju


Igrajte se sa svojim mališanom, pokažite mu nešto što ranije nije videlo, izmislite neku novu igru ili priču na licu mesta i tako zaokupirajte njegovu pažnju.

 

tantrum
foto: Shutterstock

Pitajte ga za mišljenje


Ponekad je, čak i s najmanjom decom, najbolji način da se problem reši direktno — pitajte ga šta želi, šta misli ili kako da popravite zajedno situaciju u kojoj ste se našli. Dete će se osetiti cenjeno i bolje, ali imajte na umu da ne bi trebalo da pristajete na ono što je inače zabranjeno. Dakle, ako je do tantruma došlo jer ne može da dobije još jedan sokić u prodavnici, nećete mu kupiti još jedan.


Pevajte


Mališani odlično reaguju na ritam, muziku, ples, pa je čest način da se izbegne izliv besa da zapevate njegovu omiljenu pesmu ili ga iznenadite nekom novom. Čak i ako se ispočetka pobuni, ako nastavite s pesmom može pozitivno da reaguje na vašu upornost.


Utvrdite koje su detetove granice


Ukoliko ste primetili da vaš mališan brzo gubi strpljenje pri bojenju bojanki, usmerite ga na neku drugu igru, ako vidite da se lako iznervira kad mu se sruši kula, ponudite mu nešto manje riskantno. Dete će se vremenom vratiti na ono što ga je ranije frustriralo, ali je važno da se ne izlaže previše "okidačima" tantruma.

 

Ne preterujte s rečju "ne"


Iako je nekad "ne" jedini izlaz i granice moraju da postoje, nije dobro da dete odrasta u okruženju u kojem mu se neprestano ponavljaju zabrane. Naravno, to nije ni lak i brz posao i na uspostavljanju pravila treba raditi, ali možemo makar da pokušamo drugačije da formulišemo bar polovinu tih "ne".


Zagrlite dete


Dodir kože o kožu uvek je dobar lek, naročito u slučaju odnosa mame i deteta. Verovatno ste i sami primetili da vaš mališan, iako je možda odavno odviknut od dojke, toplinu traži stavljajući vam ruku ispod odeće u predelu grudi i na taj način se umiruje. Zato je ponekad najbolji način da pobedite tantrum — zagrljaj.


Ne izgovarajte "možda", nikako ne izgovarajte "možda"


Ukratko, za dete reč "možda" znači — "da"! Ukoliko nešto ne može da dobije, pokušajte da objasnite detetu to na način koji će ono shvatiti, ali mu ne pružajte ni tračak nade za nešto za šta ste sigurni da neće moći.


Izađite napolje


Gotovo da nema roditelja koji makar jednom nije uplakano dete bespomoćno izneo ispred zgrade i za sekund primetio drastičnu promenu: suze je zamenio smeh jer je videlo macu, leptira, cvet... Šetnja i svež vazduh uvek su dobro rešenje i čine da se i roditelj i dete osete daleko bolje za kratko vreme.

 

 

makonda-tracker