vaspitanje

Svet devojčica je delikatan ― priđite mu oprezno: 5 stvari koje mame MORAJU da govore ćerkama

0

Iz dana u dan, iz godine u godinu, ponavljajte ove lekcije svojim devojčicama, devojkama, mladim ženama i nećete pogrešiti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko želite da vaspitate srećne, samosvesne žene pune samopouzdanja, koje umeju da ustanu kad padnu, i ako želite da vaš odnos bude još otvoreniji i bliži, ove lekcije ne smete izgubiti iz vida.

 

  • USPEĆEŠ!


Čak i kad situacija izgleda bezizlazno i kada sami mislimo da će neki naš trud propasti, važno je da iz pozadine čujemo glas koji nas gure napred i ponavlja da veruje u nas. Za mnoge je to baš roditeljski glas, pa čak i samo sećanje na hrabrenje iz detinjstva. Ipak, ne zaboravite da ih podsetite i da nije svaki neuspeh tragičan: ako do njega dođe, već sledeći pokušaj može biti pun pogodak.

 

 

  • Ti si prelepa ― u suknji, u pantalonama, podignute ili puštene kose, našminkana ili ne.


Da, možda zvuči kao kliše, ali svakoj devojčici, naročito tokom odrastanja u vremenu Instagrama i ne preterano prirodne i realne lepote sestara Kardašijan, važno naglasiti da je lepa takva kakva jeste. Sitnice poput frizure, šminke i odeće mogu da učine da se ona oeća drugačije, ali njeno samopouzdanja i svest o sopstvenoj lepoti ne treba da zavise od "ukrasa".

 

Majka i ćerka, Roditeljstvo, Detinjstvo, Majčinstvo, Ćerka, Devojčica, Majka, Sreća porodica
foto: Shutterstock
  • Rađanje tebe je nešto najbolje što sam u životu uradila.


Nijednog trenutka dete ne sme da se oseti kao da je rođeno greškom, kao da je njegovo postojanje samo posledica sticaja okolnosti, kao da je neželjeno ― to mora da bude jasno bilo ono dečak ili devojčica.

 

  • Muškarac ti nije neohodan.


Ako uspe da pronađe ljubav svog života i provede ga udvoje, nasmejana i ispunjena, niko neće biti zadovoljniji zbog toga od njenih roditelja. Ipak, svaka žena mora da zna da sreća ne zavisi od toga da li je u njenom životu prisutan muškarac i da ne sme da pristaje na loš tretman samo da ne bi bila sama.

 

  • Ne brini hoću li biti uzrujana.


Koliko je stvari koje ste sakrili od svoje majke da je ne biste potresli? Važnih stvari, stvari koje su vas odredile u životu, zbog kojih ste proveli besane noći? Bilo da devojka pati zbog raskida ili strahuje zbog ispita, bitno je da zna da u svojim roditeljima uvek ima podršku i razumevanje.
 

 

makonda-tracker