icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

DECA I NJIHOVO ODRASTANJE

Kako da vaše dete bude NEZAVISNO I SNALAŽLJIVO u budućnosti: 8 poučnih metoda VASPITANJA po japanskom modelu

Podeli:

Roditeljstvo je jako težak posao i svakom roditelju je najveći strah da li će uspeti svoje dete pravilno da vaspita.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vaspitanje dece je cela jedna nauka koja zahteva posvećenost. Međusobno poverenje je jako bitno i praktično predstavlja osnov svega, a upravo je najteže to dostići.

 

Metode vaspitanja u Japanu se razlikuju od ostalih delova sveta i dosta se može naučiti od ove vredne nacije.

 

Japanski roditelji ne prate svoju decu na svakom koraku i uče ih nezavisnosti i snalaženju bez ičije pomoći.

 

Postoje razne studije o vaspitanju, a istraživanje žene koja je provela šest godina u ovoj zemlji nam je pokazalo neke smernice koje možemo slediti kada smo u dilemama oko vaspitanja naše dece.

 

1. Svako dete je nezavisno.

 

Ovo je jedna od prvih i najvažnijih stvari. Japanci uče dete da je nezavisno i da sve može samostalno da obavi, pa čak i da jako mali odlaze u školu bez pratnje roditelja, bez obzira da li koriste javni pevoz.

 

2. Roditelji ne pričaju o svojoj deci

 

Karakteristično za nas je da non stop pričamo o svojoj deci, i kada ima razloga i kada nema, bilo da su ona uspešna ili neuspešna. Japanci to ne rade. Oni svoju privatnost drže za sebe, eventualno dele probleme sa osobama koje su im od poverenja. Oni nikada ne pričaju o deci i o njihovim uspesima, čak to smatraju napornom temom.

 

3. Uče decu da je uzdržanost odlična.

 

Krucijalni element japanskog roditeljstva je uzdržanost i tome uče i decu. Smatraju da je harmonija i mir značajna za porodicu i da nema potrebe iskazivati prevelike emocije u javnosti, stoga i decu uče da bez obzira da li su gladni ili besni, to treba da zadrže za sebe dok ne dođu kući.

 

4. Spremanje obroka je jako značajno za japanske majke

 

Dok uglavnom danas roditelji prepuste deci slobodan izbor ručka ili im daju novac da jedu nešto napolju, u Japanu majke ustaju rano i spremaju deci meso koje će ručati. Prioritet im je da sve bude šareno i dopadljivo na oko kako bi deca volela.

 

Vaspitanje, Srećna porodica, Porodica, Deca, Detinjstvo, Roditeljstvo, Sreća
foto: Shutterstock

5. Ne postoje stvari koje su samo za decu

 

Dok u zemljama sveta postoje različita ograničenja šta je prikladno za koji uzrast, u Japanu to ne postoji. Tako možete videti u bioskopu horor film prepun strašnih scena i crtani film koji se emituju jedan iza drugog.

 

6. Roditelji shvataju prirodu ozbiljno

 

Japanci sva pravila koja važe u kući, prenose i na prirodu. Nije im strano da prave izlete i uživaju u suncu ispod nekog drveta, ali isto tako nikada nećete videti da se njihova deca igraju i trče po mestima koja služe za uživanje i spadaju u prirodu. Oni na taj način izražavaju poštovanje.

 

7. Bajke nisu šala.

 

Japanci vole da prepričavaju svoje legende kroz zanimljive bajke za decu, pa čak organizuju i festivale u kojima oživljavaju mitske likove i približavaju ih deci, pa na taj način neguju svoju kulturu i tradiciju što je značajan deo u vaspitanju jednog deteta.

 

8. Roditelji neguju ekstremnu privrženost.

 

Majke nose svoje bebe svuda, ne biraju vreme ni mesto, a ovo je njihov način da pokažu privrženost i ljubav, dok na primer zagrljaji i poljupci im nisu mnogo zastupljeni. Zanimljivo je i da gotovo svi roditelji praktikuju da spavaju zajedno sa svojom decom sve dok ona ne krenu u školu.

 

 

Inicijalizacija u toku...