budite strpljivi

BEZ PRIMORAVANJA I PRITISAKA: 5 sjajnih načina da pomognete svom stidljivom detetu

0


Ukoliko vaš mališan, iako godine prolaze, ne prestaje da se krije iza vaših nogu kad mu se neko obrati, možda mu je potrebna mala pomoć da se oslobodi...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nije retkost čuti da roditelji teraju stidljivo dete da poljubi dalekog rođaka kojeg je videlo jednom u životu ili da podignu ton u situacijama kada mališan ne može da se opusti u novoj situaciji. Ne treba ni naglašavati koliko je to loš pristup, ali koji je dobar? Postoji nekoliko tehnika koje bi mogle da pomognu, a najvažnije je imati na umu da sve mora da bude praćeno ljubavlju, strpljenjem, taktičnošću i nežnošću.

 

Ne gledajte na stidljivost kao na slabost


Pre svega treba da znate da vaše dete nije usamljeno u tome što je stidljivo u nepoznatim situacijama.


Većina dece je povučena pri susretu s novim ljudima. To je potpuno normalno ― početna stidljivost je samo način na koji pristupamo novom prostoru i snalazimo se u njemu ― ističe za Hafington post Korali Perez-Edgar s Instituta za društvene nauke sa Centrom za studije o detetu pri Univertitetu Pensilvanije.


Iako su roditelji uglavnom zabrinuti kada je njihovo dete stidljivo, u nekim situacijama je to očekivano i poželjno jer će dete biti oprezno i upoznavati svet oko sebe korak po korak.

 


Ne etiketirajte dete


Mnogi roditelji bez razmišljanja, kada im se dete uplete u noge pri susretu s nekim poznanikom mame i tate na ulici, kažu: "On je stidljiv" da bi otklonili sumnju da je dete možda nevaspitano. Stručnjaci veruju da ne treba to da radimo ― dobar deo onih koji su bili to stidljivo dete seća se trenutka kada su ga mama i tata pravdali pred neznancem.


Ne etiketirajte dete kao stidljivo ― kaže pedijatrijska sestra Kejsi Rengan iz Dečije bolnice u Los Anđelesu. ― Pokušajte da objasnite drugima da se vaše dete sporije otvara prema drugima, ali dajte sve od sebe da na takvo ponašanje ne lepite etiketu.

 

stidljivo dete, dete, detinjstvo, deca
foto: Shutterstock

Dajte detetu priliku da vežba socijalizaciju


Omogućite detetu da se igra s drugim mališanima ili da komunicira s odraslima u kontrolisanim uslovima i opuštenoj atmosferi. Veoma je važno da ih ne pritiskate i da im pri tome ne bude neprijatno kako ne bi stvorili otpor prema novim ljudima, situacijama i prostorima.


Postoji niz studija koje pokazuju da kada stidljiva deca idu u predškolsko nekoliko dana nedeljno ili su deo neke ekipe, to može biti doovoljno da im pomogne da prebrode stidljivost i nauče nove veštine ― ističe Perez-Edgarova i dodaje da je to stvar vežbe.


Razgovarajte otvoreno


Iako je važno ne etiketirati dete kao stidljivo, jednako je bitno dati mu priliku da se izrazi i na svoj način objasni kako se oseća u datim stiuacijama. Perez-Edgarova savetuje da mu postavite jednostavna pitanja poput "O čemu razmišljaš danas?" ili "Da li ti se svideo čas plivanja?", jer će tako naučiti da razgovara, izrazi se o svemu što ih muči, pa i o stidljivosti.


Radi se o tome da treba pustiti dete da samo kože gde su njegove granice i njihovom poštovanju ― ističe ona.


To može da bude posebno važno tokom odrastanja i sazrevanja deteta jer će ono biti dovoljno hrabro da vam se otvori o eventualnoj anksioznosti ili uklapanju u društvo.

 

stidljivo dete, dete, detinjstvo, deca
foto: Shutterstock

Obratite pažnju na to kada je potrebna dodatna pomoć


Ukoliko primetite da stidljivost vašeg deteta prelazi u ekstrem: doživljava tantrum kad god ga ostavljate u vrtiću, nema drugare, ne uspeva da se oslobodi ni u kontrolisanim i prijatnim uslovima i sl, razmislite o tome da posetite stručnjaka. To posebno važi ako se dete bliži školskom uzrastu.


Dete zbog kog bi trebalo da se zabrinete jeste dete koje nikad sa osmehom ne ulazi u ove situacije, koje jednostavno ne uspeva da se opusti i pobedi stidljivosti.


Stručnjaci će razgovarati s detetom i pokušati da mu pomognu, ali ne treba isključivati mogućnost da je u pitanju samo takav tip ličnosti. U tom slučaju, najvažnije od svega je ― prihvatanje. Nema ničega lošeg u tome što je neko, jednostavno, rezervisan, a na roditeljima je da objasne detetu da je predivno baš takvo kakvo jeste.


To nije problem ― kaže Perez-Edgarova. ― Vaše dete je samo takvo.

 

 

makonda-tracker