ne čekajte ni dan

Već do juna će ga biti znatno MANJE: 5 dokazanih i proverenih načina da se što pre REŠITE CELULITA

0

Stručnjaci ističu da ove tehnike protiv celulita uvek deluju

foto: Navistock/Shutterstock
foto: Navistock/Shutterstock

Celulit predstavlja nagomilane štetne materije i masne naslage koje su fomirane u sloju ispod kože, ali je vidljiv na površini. Nije u pitanju zdravstveni problem, ali mnogi ga vide kao estetski.


Obično se celulit javlja u tzv. sedalnoj regiji, odnosno na butinama, zadnjicil, listovima, donjem delu leđa i stomaku, ali se može pojaviti i na nadlakticama, pa čak i na vratu.


Postoje različite vrste celulita, a najpoznatiji su:

 

  • vlaknasti - tvrd na dodir, vidljiv i pomera se kad se koža uštine
  • adipozni - mekan je na dodir, vidljiv samo kad se koža uštine
  • vodeni - mekan je na dodir, vidi se bez štipanja kože

 

Do nastanka celulita dolazi pri poremećaju mikrocirkulacije u potkožnom tkivu, kao i zbog neadekvatne ishrane, manjka fizičke aktivnosti, sedentarnog načina života, tesne odeće, zagađenog vazduha, stresa, poremećaja u varenju, opstipacije...


Procenjuje se da se više od 90 procenata žena suočava se s ovim slojevima masnih naslaga koje su nepravilno raspoređene i čine da se ne osećamo potpuno samouvereno u kratkom šortsu ili suknji. Uz to, celulit je prisutan i kod oko 10 odsto muškaraca.


Kako se rešiti celulita?


Postoji niz načina za oslobađanje celulita, ali je uvek najvažnije poći od životnog stila: povećati unos vode, izbaciti brzu i nezdravu hranu, pojačati unos svežeg voća i povrća i kretati se više. Detoksikacija je ključ tela sa što manje celulita, pa obavezno pijte zdrave napitke koji pomažu u izbacivanju otrova iz organizma, poput zelenog čaja.


Uz to, otkrivene su tehnike za koje je dokazano da mogu biti od pomoći.

 

  • Suvo četkanje kože

 

Suvo četkanje kože, Četka za kožu
foto: alinabuphoto/Shutterstock

Ako nemate četku za telo, obavezno je nabavite što pre!


Bez obzira na to hoćete li koristiti mekanu ili tvrdu četku, najvažnije je da masažu njom izvedete pravilno. Počinite kružnim pokretima, odozdo na nagore, od stopala, sve do stomaka i, po potrebi, još više.

 

Četkajte kožu stopala kružnim pokretima, potkolenicu četkajte kratkim pravolinijskim pokretima nagore, kolena, butine i zadnjicu kružnim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, a ruke i leđa ponovo pravolinijskim pokretima.

 

Najvažnije je da se duže zadržite na mestima na kojima imate najviše celulita i da to činite neposredno pre tuširanja, isključivo suvom četkom, makar jednom nedeljno, kao i da se ne vraćate na mesto koje ste već očetkali.

 

  • Limfna drenaža

 

Masaža
foto: Profimedia

Ovaj vid masaže smatra se jednim od najefikasnijih načina da se rešimo celulita, a deluje tako što stimuliše cirkulaciju limfe, pomaže u izbacivanju toksina i povoljšava vensku cirkulaciju. Pored toga što smanjuje celulit, limfna drenaža, uopšte, smanjuje i obim tela, sve vrste otoka na nogama, učvršćuje i zateže kožu itd.


Obično se primenjuje kod najupornijeg celulita.


Jedno istraživanje brazilskih naučnika iz 2011. godine pokazalo je da su učesnici studije koji su imali 10 tretmana limfne drenaže primetili da se celulit značajno smanjio kada su masaže trajale po sat i po vremena. To se odnosi i na ručnu i na mehaničku limfnu drenažu.

 

  • Proizvodi s retinoidima

 

suknja, patike, noge
foto: Shutterstock

Ugledni londonski dermatolog dr Anton Aleksandrof istakao je za portal GoodTo da on preporučuje proizvode koji u sastavu imaju retinoide osobama koje pokušavaju da se reše celulita.


Kako je istakao, oni pomažu u proizvodnji kolagena i u lipolizi, tj. konverziji masti.

 

  • Kolagen peptidi

 

noge, zadnjica, telo, žensko telo, savršeno telo, celulit, strije, savršene noge, izvajane noge, koža, plaža, leto
foto: Shutterstock

Kolagen je supstanca koja održava kožu zategnutom i sjajnom, pa je vrlo važan u borbi protiv celulita, a sve više stručnjaka preporučuje kolagen peptide, koji se mogu naći u tečnom obliku ili u prahu.


Budući da celulit razbija trake kolagena u koži, vrlo je važno nadoknaditi ga, a studija Medicinske škole u Mičigenu je dokazala da manjak kolagena dovodi i do suve i izborane kože.


Prema rečima dr Aleksandrofa, posle samo šest meseci kolagenski peptidi daju odlične rezultate, ali bolje rezultate daju kod žena zdrave težine, dok kod gojaznih smanjivanje celulita teče sporije.

 

  • HIIT trening

 

vežbanje, trening, fitnes
foto: Profimedia

Već smo pomenuli da redovno vežbanje može da pomogne u oslobađanju od celulita, ali koja vrst aaktivnosti je najbolja? Kako stručnjaci ističu, u pitanju je tzv. HIIT trening — intervalni trening visokog intenziteta, koji se sastoji od kratkih i jakih intervala vežbi praćenih adekvatnim odmorom između aktivnosti.

 

To podstiče sagorevanje masnih naslaga, pa samim tim i onih koje formiraju celulit.

 

 

makonda-tracker