savršena

Eskimska torta, savršen spoj čokolade i kremastog fila: Recept za najlepši letnji dezert koji obožavaju i deca i odrasli

Idealan izbor za odmor, prijatne trenutke ili samo ugodno veče kod kuće

foto: Tik tok / mil_alexx_pp

Kao deca, mnogi od nas su se radovali Eskimo sladoledu – čokoladnoj glazuri, mekom kremastom središtu, prijatnom ukusu koji je ostavljao slatke uspomene.

 

Ove senzacije su vešto otelotvorene u Eskimo torti – desertu koji kombinuje mekani biskvit, krem, aromu kondenzovanog mleka i hrskavi sloj čokolade.

 

Ova torta nije samo ukusna, već i neverovatno lepa, idealna je za praznike, porodična okupljanja ili kao poseban poklon napravljen ručno. A što je najvažnije, lako se pravi kod kuće.

Sastojci:


Za biskvit

 

  • 160 g pšeničnog brašna
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 30 g kakaa
  • 100 ml mleka
  • 70 g kokosovog ulja
  • 1 prašak za pecivo 
  • So

 

Za krem:

 

  • 250 ml mleka
  • 1 jaje 
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 20 g vanilin šećera
  • 180 g putera
  • 180 g kondenzovanog mleka

 

Za impregnaciju:

 

  • 50 ml mleka

Za dekoraciju:


100 g crne ili mlečne čokolade

10 g putera

Orasi ili lešnici

 

Priprema: 


Korak 1: Pravljenje biskvita

 

  1. U velikoj posudi umutite 5 jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postane penasto i lagano (5-8 minuta mikserom).
  2. Sipajte mleko i puter, mutite još 30 sekundi na maloj brzini.
  3. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo u tečnost. Lagano mešajte dok ne postane glatko.
  4. Sipajte testo u pleh. Pecite na 180°C oko 45-50 minuta. Proverite da li je spremno drvenim ražnjićem.
  5. Gotov biskvit ohladite, izvadite iz kalupa i isecite na dva jednaka sloja od 2,5-3 cm.

Korak 2: Krem

 

  1. U činiji pomešajte jaje sa skrobom, dodajte mleko, dobro promešajte žicom za mućenje.
  2. Sipajte smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, dok se ne zgusne.
  3. Skinite sa vatre, prebacite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

 

Korak 3: Krem od putera

 

  1. U posebnoj posudi umutite omekšali puter sa kondenzovanim mlekom i vanilin šećerom (2 min).
  2. Dodajte ohlađeni krem i sve zajedno mutite dok ne postane penasto i glatko.

Sklapanje torte

 

  1. Donji biskvit natopite mlekom i stavite ga u kalup ili obruč za pecivo.
  2. Nanesite svu kremu odozgo, ravnomerno rasporedite i zbijte.
  3. Pokrijte drugim slojem kore i takođe ga natopite mlekom.
  4. Stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata (poželjno preko noći).

 

Dekorisanje

 

  1. Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici (u intervalima od 20-30 sekundi).
  2. Prekrijte vrh torte glazurom.
  3. Po želji, napravite uzorak tankih pruga ili slučajnih mrlja.
  4. Pospite ivice seckanim orasima za kontrast teksture (ili bobicama)

Savet

 

  1. Nemojte previše dugo mutiti testo nakon dodavanja suvih sastojaka.
  2. Uvek ohladite kremu na sobnu temperaturu pre dodavanja putera, u suprotnom može da se odvoji.
  3. Koristite kvalitetnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaoa, to će uticati na ukus glazure.
  4. Za svečani izgled, dodajte bobice ili mentu.

 

Eskimska torta je oličenje ravnoteže između klasike i nežnosti. Kremasta, čokoladna, lagana, ali istovremeno bogata, dopašće se i odraslima i deci.

 

Bonus video:

Piletina koja budi sva čula