služi se hladan

Najbolji recept za tradicionalnu grčku portokalopitu: Sočna pita sa pomorandžom topi se u ustima i mami na još

0

Prizovite miris i ukus Grčke njihovim tradicionalnim kolačem koji svi obožavaju. Nema brašna, a sočan je da sočniji ne može biti.

Portokalopita je jedan od najpoznatijih grčkih kolača
Portokalopita je jedan od najpoznatijih grčkih kolačafoto: Shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich

Ime ovog tradicionalnog grčkog kolača potiče od reči "portokali" što znači pomoradža i "pita" koja se odnosi na testo.

 

U doslovnom prevodu, portokalopita znači grčka pita od pomorandže.

 

Zahvaljujući sočnom sirupu, ovaj kolač dobija nezaboravan ukus, a neće vam biti mnogo vremena ni da ga napravite.

 

Sve u svemu, sigurni smo da ćete na najlepši mogući način prizvati miris i ukus Grčke, a da će ovaj sočan i vazdušan kolač postati vaš omiljeni. 

Sastojci:

 

  • 200 gr jogurta
  • 300 ml ulja
  • 300 ml šećera
  • 300 ml soka od pomorandže
  • 20 g praška za pecivo
  • kora 1 i 1/2 pomorandže
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • pakovanje kora za pitu (440-450 gr)
  • 4 jajeta srednje veličine

 

Za sirup

 

  • 400 ml vode
  • 400 ml šećera
  • sok od jedne pomorandže
  • 1 štapić cimeta (po želji)


Priprema:

 

Izvadite kore iz kese i stavite ih na veliku površinu te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se dobro osuše.

 

Nakon toga, prvo počnite od pravljenja sirup. U šerpu stavite vodu, šećer, sok od pomorandže i cimet, pa pustite da proključa. Kuvajte još 5-10 minuta, dok se šećer ne istope, a sirup zgusne. Ostavite sa strane da se ohladi.

Grčka portokalopita postaće vaš omiljeni kolač
Grčka portokalopita postaće vaš omiljeni kolač foto: Shutterstock

U međuvremenu pripremite smesu za kolač tako što ćete sipati ulje, šećer i jaja u jednu posudu i umutiti. Dodajte jogurt, sok od pomorandže, koru pomorandže i ekstrakt vanile i dobro umutite, dok se sastojci ne sjedine i smesa ne postane glatka. Dodajte prašak za pecivo i lagano umutite.


Iscepkajte kore na male komade i postupno ih dodajte u fil.

 

Premažite dno pleha dimenzija 20x30 cm i sipajte smesu.

 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 40-50 minuta dok ne porumeni i ne bude potpuno pečeno. 


Nakon što je izvadite iz rerne, preko portokalopite prelijte hladan sirup polako, kutlaču po kutlaču. 


Ostavite vreme da se sirup upije i stavite u frižider. Grčka portokalopita se idealno služi hladna uz veliku kuglu sladoleda. Prijatno!

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

 

 

makonda-tracker