Prizovite miris i ukus Grčke njihovim tradicionalnim kolačem koji svi obožavaju. Nema brašna, a sočan je da sočniji ne može biti.
Ime ovog tradicionalnog grčkog kolača potiče od reči "portokali" što znači pomoradža i "pita" koja se odnosi na testo.
U doslovnom prevodu, portokalopita znači grčka pita od pomorandže.
Zahvaljujući sočnom sirupu, ovaj kolač dobija nezaboravan ukus, a neće vam biti mnogo vremena ni da ga napravite.
Sve u svemu, sigurni smo da ćete na najlepši mogući način prizvati miris i ukus Grčke, a da će ovaj sočan i vazdušan kolač postati vaš omiljeni.
Sastojci:
- 200 gr jogurta
- 300 ml ulja
- 300 ml šećera
- 300 ml soka od pomorandže
- 20 g praška za pecivo
- kora 1 i 1/2 pomorandže
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- pakovanje kora za pitu (440-450 gr)
- 4 jajeta srednje veličine
Za sirup
- 400 ml vode
- 400 ml šećera
- sok od jedne pomorandže
- 1 štapić cimeta (po želji)
Priprema:
Izvadite kore iz kese i stavite ih na veliku površinu te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se dobro osuše.
Nakon toga, prvo počnite od pravljenja sirup. U šerpu stavite vodu, šećer, sok od pomorandže i cimet, pa pustite da proključa. Kuvajte još 5-10 minuta, dok se šećer ne istope, a sirup zgusne. Ostavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu pripremite smesu za kolač tako što ćete sipati ulje, šećer i jaja u jednu posudu i umutiti. Dodajte jogurt, sok od pomorandže, koru pomorandže i ekstrakt vanile i dobro umutite, dok se sastojci ne sjedine i smesa ne postane glatka. Dodajte prašak za pecivo i lagano umutite.
Iscepkajte kore na male komade i postupno ih dodajte u fil.
Premažite dno pleha dimenzija 20x30 cm i sipajte smesu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 40-50 minuta dok ne porumeni i ne bude potpuno pečeno.
Nakon što je izvadite iz rerne, preko portokalopite prelijte hladan sirup polako, kutlaču po kutlaču.
Ostavite vreme da se sirup upije i stavite u frižider. Grčka portokalopita se idealno služi hladna uz veliku kuglu sladoleda. Prijatno!
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač





