izdašno

Sočna i kremasta pasta sa tikvicama i orasima! Preukusni ručak gotov je za pola sata, a ostaće svež čak tri dana

0

Sve se priprema u jednoj šerpi i nema mnogo uprljanih sudova, a ukus je prelep.

Pasta sa tikvicama
Pasta sa tikvicamafoto: Shutterstock/magic

Lepota ovog recepta je u tome što se sve sprema u jednoj šerpi. Nema hiljadu uprljanih sudova, a ručak će biti gotovo za pola sata.

 

Nakon što se tikvice karamelizuju, kuvaćete testeninu sa krem sirom u dovoljno vode da se testenina skuva, a da ne ostane lokvica tečnosti.

 

Tikvice se zatim vraćaju u lonac, zajedno sa malo limunovog soka i kore, i dobićete obilnu činiju letnje testenine.

Sastojci:

 

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 4 velike ili 5 srednjih tikvica - krupno rendanih
  • 2 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 3 1/4 šolje vode
  • 0.5 kg testenine
  • 170 gr krem sira
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1/4 šolje seckanih prepečenih oraha


Priprema:

 

1. Dinstanje tikvica


Zagrejte ulje, pa dodajte tikvice, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera.

Povremeno ih mešajte dok tečnost koju će pustiti ne ispari, a tikvice se ne karamelizuju u konzistenciju sličnu džemu.

 

Po potrebi smanjite vatru na srednju jačinu.

 

2. Kuvanje testenine

 

U istom šerpi dodajte 3 1/4 šolje vode i stavite preostalih 1 1/2 kašičice soli.

 

Kada voda proključa, dodajte testeninu i krem sir i smanjite vatru na srednje jaku. Mešajte kako bi se istopio krem sir.

 

Kuvajte dok testenina ne bude al dente, otprilike 11 do 13 minuta.

 

3. Vratite tikvice

 

Dodajte kuvane tikvice, koru limuna i sok od limuna i kuvajte dok se ne zagreju, oko 2 minuta. Po potrebi dodajte malo vode da biste
napravili retki, sjajni sos.

 

Začinite solju i biberom po ukusu, ako je potrebno. Podelite u činije i pospite prepečenim orasima. Poslužite.

 

Iako je najbolje odmah uživati u njemu, ostatke uvek možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana i ponovo ih zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili u šerpi sa malo vode.

 

BONUS VIDEO

 

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

 

makonda-tracker