Ne postoji miris koji nas jače vraća u detinjstvo od onog kada se na tihoj vatri krčka sataraš, zar ne? Ovo jednostavno, letnje jelo ne traži mnogo, ali uz nekoliko trikova može da bude pravo remek-delo.
Ako vam treba brz i zasitan letnji ručak, koji se uz to priprema jednostavno i pun je hranljivih materija, ne tražite dalje od sataraša, starinskog jela koje je obožavano na našim prostorima.
Klasik balkanske kuhinje, koji nam potiče iz mađarske kulinarske tradicije donekle je sličan i popularnom turskom menemenu, koji pak uvek sadrži jaja dok ona za sataraš nisu neophodna.
Sataraš je u suštini jednostavno jelo, koje može da se posluži kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili glavni obrok uz pirinač ili krompir, a mnogi uživaju u njemu samo uz kockicu feta sira i hleb.
U svakom slučaju, obožavan je i topao i hladan, a obavezni sastojci su mu paprika, paradajz i crni ili crveni luk. Ali u kojoj razmeri ih koristiti, šta još dodati i kako pripremiti sataraš tako da bude najukusniji?
Saveti za najbolji sataraš (bećarac):
- Savršen odnos povrća. Idealno je da paprike, paradajz i crni/crveni luk ubacite u jelo u odnosu 2:2:1. Na primer, dve velike paprike, dva srednja paradajza i jedna glavica luka srednje veličine. Imajte u vidu da crni luk daje dubinu, paradajz sočnost i blagu kiselinu, a paprika slatkastu svežinu.
- Najbolja vrsta paprike za sataraš. Uglavnom se savetuje da se kombinuju slatke, mesnate babure sa šiljom, koja pruža intentivniji ukus. Ako imate vremena, za bolju aromu možete prvo da ispečete paprike u rerni, oljuštite ih, pa onda ih dodate satarašu.
- Najbolja vrsta paradajza za sataraš. Odličan ukus i sočnost daje zreo, mesnat paradajz, idealno sorta volovsko srce. Ne zaboravite da oljuštite paradajz pre dinstanja (prelijte ga ključalom vodom, ostavite da odstoji minut, pa oljuštite), a ako je previše vodenast, obavezno sačekajte da višak vode ispari dužim krčkanjem ili mu dodajte malo pasiranog paradajza da bi ukus bio puniji.
- Idealni začini za sataraš. Bez mnogo razmišljanja, uglavnom bećarac začinimo solju, biberom i eventualno suvim začinom, ali odlično će se uklopiti lovorov list, beli luk, mlevena paprika i začinsko bilje poput bosiljka ili majčine dušice. Ako vam je paradajz prekiseo, slobodno dodajte prstohvat šećera.
- Koliko se sprema sataraš? Luk bi trebalo da se dinsta na tihoj vatri oko 10 minuta, potom se dodaje paprika i dinsta još minuta, a paradajz se ubacuje poslednji i na srednje jakoj vatri krčka oko 15 do 20 minuta, odnosno dok ne ispari višak tečnosti. Pred kraj bi trebalo da se pojača vatra na dva-tri minuta kako bi se ukusi bolje povezali.
Najbolji recept za sataraš
Sastojci:
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 veće mesnate paprike
- 4-5 zrelih paradajza
- 3 kašike ulja
- 1 čen belog luka (opciono)
- so, biber po ukusu
- ½ kašičice mlevene slatke paprike
- prstohvat šećera (ako je paradajz jako kiseo)
- začinsko bilje za dekoraciju (majčina dušica, peršun, bosiljak)
- 2 jaja za finiš (opciono)
Priprema
- Crni luk sitno iseckajte i dinstajte 7-10 minuta na blagoj vatri, dok ne postane staklast.
- Ubacite paprike, očišćene i iseckane sitno, pa pržite 7-10 minuta, odnosno ne omekšaju, ali da zadrže oblik.
- Paradajz, koji ste prethodno oljuštili, iseckajte i dodajte u tiganj. Krčkajte sve zajedno 15-20 minuta uz povremeno mešanje, dok višak tečnosti ne ispari i jelo se ne zgusne. Dodajte prstohvat šećera ako je paradajz kiselkast.
- Posolite i pobiberite po ukusu. Dodaj mlevenu papriku i, po želji, čen belog luka pred kraj kuvanja, da sačuva aromu.
- Za dodatni sloj ukusa, dodajte začinsko bilje, koje će dati jelu i dekorativnu notu.
- Po želji možete da ubacite i jaja. Kada je sataraš skoro gotov, napravite dve rupe i pažljivo dodajte jaja. Poklopi i krčkajte još 3-4 minuta dok se belanca ne stegnu, pa ako želite promešajte pred kraj, ali ne morate.
BONUS VIDEO
Komplet lepinja iz Srbije proglašena drugim najboljim doručkom na svetu





