danas je konačno srećna

Niz smrti ju je slomio, a brak s bogatašem bacio na dno: Dok su svi mislili da živi u raju, TV zvezda je prošla pakao

Prerani odlazak njene prve ljubavi zatvorio je niz smrti bližnjih, a baš kad je pronašla novu ljubav – ispostavilo se da on nije bio princ na belom konju.

Najdžela Loson osvojila je svet svojim pristupom kulinarstvu i jednostavnim receptimafoto: NASH / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Britanka Najdžela Loson verovatno je najpoznatija kuvarica na svetu, a pored toga što je kulinarska televizijska zvezda, ona je autorka čak 14 knjiga.


Poslednju – "Skuvaj, pojedi, ponovi" – objavila je 2020. godine tokom pandemije kovida, a u njoj je podelila mnogo dragocenih saveta, po kojima je poznata već decenijama.


Uživanje u hrani ne znači da morate da kuvate! Dovoljno je da pomislite kako ste napravili nešto lepo – istakla je jednom prilikom.

 

Najdžela Loson na promociji knjige u Londonufoto: Matt Alexander Media Assignments / PA Images / Profimedia

Vrtoglavi uspeh Najdžele Loson


Najdžela je nakon što je diplomirala na Oksfordu počela da radi kao recenzentkinja i kritičarka restorana, a potom je godinama bila novinarka. Međutim, život joj se promenio kada je 1998. objavila knjigu "Kako jesti", koja je prodata u 300.000 primeraka.

Naredne godine dobila je svoju kulinarsku emisiju "Najdželini zalogaji" na Kanalu 4, a usledilo je mnogo TV projekata i uspešnih knjiga. Njeni recepti nisu preterano komplikovani i zahtevni, a ona kuvanje predstavlja kao nešto jednostavno, u čemu mora da se uživa koliko i u jelu i ističe da priprema hrane ne sme da bude stres već zadovoljstvo.


Publika ju je obožavala u svakoj emisiji koju je vodila, što ne čudi kada se uzme u obzir njen lagan i opušten pristup.

 


Malo je poznato da je odbila Orden Britanske imperije, koji je trebalo da joj dodeli kraljica Elizabeta II 20041, istakavši da ona "ne spasava živote niti radi bilo šta drugo osim onoga što apsolutno voli".


Engleska književnica Fej Veldon bila je jedna od slavnih fanova Najdžele Loson, a jednom prilikom je rekla da Najdželu "muškarci žele da gledaju, a žene žele da budu ona". Međutim, život žene koja je do danas zaradila oko 20 miliona dolara, ipak nije bajka.


Privatni život Najdžele Loson


Najdžela Lusi Loson rođena je 6. januara 1960. u londonskom Vondsvortu, kao jedna od ćerki Najdžela Losona, barona Losona od Blabija, i njegove prve supruge Vanese Salmon, naslednice bogatstva vlasnika kompanije J. Lyons and Co.

 

Kako su joj roditelji bili imućni i uticajni, dok je odrastala pratile su e predrasude, što ju je bilo vrlo frustrirajuće. Život joj nije bio idiličan, na prvom mestu zbog problematičnog odnosa s majkom, a potom su se Najdželini roditelji razveli.

 


Majka joj je zatim umrla mlada, sa samo 48 godina, od raka jetre.

 

Ispostavilo se da je ovo bila samo prva smrt u nizu onih koje će lomiti Najdželu Loson. Njena sestra Tomasina umrla je od raka dojke u svojim ranim tridesetim 1993.

Prvi brak ju je slomio


Tomasinina smrt je teško pala Najdželi, koja je bila trudna u tom trenutku, a vreme njenog prvog braka. Ona je od 1992. bila udata za poznatog novinara Džona Dajmonda, koji je bio njen čovek iz snova. Bio je jevrejskog porekla i novinar, kao i ona, ali mnogo društveniji i ekstrovertniji. Kako je pričala, on joj je pružao samopouzdanje, ohrabrivao je da se ne krije iza odeće koja sakriva odeću i ono najvažnije: podsticao ju je da piše.

 

Džon Dajmond i Najdžela Loson bili su u braku od 1992. do njegove smrtifoto: Michael Crabtree / PA Images / Profimedia

Međutim, baš pre Najdželin veliki uspeh prve knjige, on je napipao kvržicu na vratu i otkrio da boluje od tumora jezika. Zbog toga mu je jezik uskoro odstranjen i više nije mogao ni da jede ni da govori kao ranije.


Morala sam da pričam umesto njega jer ga osim mene niko nije razumeo. I pisala sam o hrani dok sam bila u braku s muškarcem koji ne može da jede. To je bilo čudno, ali tako sam preživljavala – objasnila je ona.


Dajmond je vremenom počeo da se menja. Njegova bolest je ipak napredovala, on je čekao smrt i bio ogorčen zbog svega što mu se događalo.


Kako je bolest napredovala, pretvarao se u drugu osobu, punu gorčine i ljutnje. Imao je pravo, jer mu je oduzet život – istakla je Najdžela.

Ona je zarađivala ogromne svote novca, a on ih je trošio: kupio je skupoceni rols rojs, išao u striptiz klubove, počeo da koristi kokain... Umro je 2001. godine, ostavivši mnogo dugova koje je Najdžela morala da namiri.


U braku sa Džonom Dajmondom dobila je ćerku Kozimu i sina Bruna, o kojima je morala da brine dok se posle muževljeve smrti borila protiv depresije. Iz nekog razloga je u tom periodu skupljana isečke iz novina o smrti njenog supruga i sve ih čuvala u kutiji koju je nazvala "Morbidobox".

Drugi brak: od raja do pakla


Međutim, uspela je oporavi i stane na noge, pre svega zahvaljujući svom vrednom pisanju. Vratila se vremenom normalnom životu i ponovo zaljubila, ovog puta za Čarlsa Sačija, čuvenog iračko-britanskog kolekcionara umetničkih dela, čije je bogatstvo procenjeno na 200 miliona dolara.

 

Čarls Sači i Najdžela Losonfoto: Copetti/Photofab / Shutterstock Editorial / Profimedia

Venčali su se 2003. godine, a ispostavilo se da to neće biti brak iz mašte. Sači se pokazao potpuno različitim od Najdžele, a nije voleo čak ni hranu, pa je muž najpoznatije kuvarice na planeti najradije jeo tost sa sirnim namazom i ovsene pahuljice.


Prvi put je otkriveno da nešto u njenom braku nije u redu kada je The Sunday People objavio fotografije na kojima Sači hvata Najdželu Loson za vrat tokom rasprave ispred jednog restorana u Londonu. Jedna osoba koja je svedočila tome izjavila je da je Najdžela izgledala uznemirena, iako je Sači izjavio da ju je uhvatio za vrat u žaru razgovora.


Međutim, u sve se umešala policija, koja je opomenula Sačija zbog fizičkog nasilja, posle čega je Najdžela napustila njihov zajednički dom. Na sudu je potom izjavila da ju je suprug podvrgao "intimnom terorizmu" i pretio da će je uništiti ako mu ne pomogne da se izvuče prilikom postupka.

 

 

Tada je otkriveno mnogo detalja o njihovom braku: da je Losonova jednom kažnjena jer je otišla na drugaričin rođendan, da joj nije davao da dovodi prijatelje kući, da su je okrutnost i kontrola koje je trpela doveli do toga da je povremeno koristila drogu. Razveli su se 2013. godine.

Život Najdžele Loson danas


Najpoznatija TV kuvarica i autorka kulinarskih knjiga u međuvremenu je bila tema u medijima jer se prepustila čarima hrane, za koju nikad nije krila da je njeno veliko zadovoljstvo, a potom je uspela da se reši viška kilograma.


Kako je istakla, ona danas živi neopterećeno i ne brine zbog stvari na koje ne može da utiče.

 


Prestala sam toliko da razmišljam o prošlosti i da se grizem oko svega. A to je zaista divna promena. Napokon sam srećna – istakla je nedavno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vrhunski kuvar Radomir Raša Vlačić otkrio tajnu za savršen BBQ sos