njegov pomoćnik, agent, ljubav

Ni Češku ni Pariz nisu voleli kao jedno drugo: Kako je Milan Kundera bacio 3.000 knjiga zbog jednog sna svoje supruge

0

Ljubavna priča Milana Kundere i Vere Hrabankove

milan kundera bio je u srećnom braku
milan kundera bio je u srećnom brakufoto: Jean-Pierre Couderc / Roger Viollet / Profimedia

Slavni pisac Milan Kundera, autor "Nepodnošljive lakoće postojanja", preminuo je u 94. godini u Parizu, a iza sebe ostavio brojna dela, nagrade, citate, čitaoce...

 

Legendarni češki pisac bio je u braku s Verom Hrabankovom Kunderovom od 1967. godine, koja je i u 90. godini bila njegov književni agent i pomoćnik.

 

Njihov brak, sa samo dva svedoka, počeo je nesvakidašnje.

 

Čak i nakon provere ličnih karata, neposredno pre ceremonije, pisac menja mesto sa svedokom Vojtekom Jestrabom. Matičar i poslužitelj nisu ništa primetili. Jestrab se potpisao u matičnu knjigu kao Kundera, a Kundera kao Jestrab. Slavni pisac je tako bio u braku bez braka.

 

Kundera i Vera živeli su u Parizu, a novinar Njujork Tajmsa godine 1985. u poseti Milanui Veri zabeležio je da bračni par živi u tihom delu Monparnasa, u preuređenom potkrovlju s pogledom na pariske krovove punih golubova. 

 

 

Kako je Vera govorila jednom prilikom, emigracija je najgora greška koju neko može da učini, dok je povratak kući nakon revolucije 1989. bio nemoguć iz praktičnih razloga i uspona disidenata ka moći.

 

Kako je Kunderova govorila u jednom intervjuu, disidenti su mrzeli njenog muža i pre revolucije su se bojali da će Kundera preći u političku opoziciju.

 

Vera i Milan živeli su u Parizu od 1975. godine, a 2008. godine je shvatila da se ne mogu vratiti u Češku tako lako... Naime, pojavio se članak u kome se pisao da je Kundera bio doušnik komunističkih vlasti ranih pedesetih godina prošlog veka. 

 

Žudeli su za kućom, a ona se osećala kao rob. 

 

Niko mu se nije izvinio! — rekla je Vera, dodavši da je članak pogodio i nju i Milana i njegovo zdravstveno stanje.

 

milan kundera i njegova supruga vera hrabankova u parizu 2019.
milan kundera i njegova supruga vera hrabankova u parizu 2019.foto: Philippe Blet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Milan je obožavao svoju suprugu. Jednom je, zbog njenog sna, sa polica svog doma u Parizu sklonio čak 3000 svojih knjiga! Svoju veliku kolekciju knjiga poklonio je biblioteci u Brnu, svom rodnom gradu.

 

Naime, Veri je u san došao pokojni američki pisac Filip Rot i šapnuo joj na uho tu ideju. 

 

Par se, ipak, pomalo rastužio kad su police bile prazne, pa je Vera na njih poređala kestenje i neke sitnice koje je kupila u Pikasovom muzeju u Parizu. 

 

 

 

makonda-tracker