život pun misterije

Prvi muž ju je doveo do NERVNOG SLOMA, drugi je bio 16 godina mlađi od nje: Ovo su VELIKE LJUBAVI čuvene Agate Kristi

0

Pre tačno 47 godina preminula je poznata engleska književnica Agata Kristi, ali su njena dela nastavila da žive 

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Život obavijen velom tajne, ljubavne priče kao iz najpoznatijih romana činile su svakodnevicu jedna od najvećih spisateljica svih vremena, čuvene Agate Kristi

 

Ona je bila žena koja je ostvarila uspeh u književnosti, kakav se retko više može ponoviti. Autorka je brojnih kriminalističkih romana čiji ukupni tiraž premašuju samo Biblija i Šekspirov opus.

 

O njoj su se još za života raspredale priče koje su intrigirale javnost, a njen ljubavni život i sam je mogao da bude inspiracija za snimanje filma ili pisanje knjige koja bi bila zasigurno bestseler broj 1. 

 

 

Agata je za života volela dva muškarca. Zbog prvog, kojeg je upoznala sa 22 godine proživela je je veoma teške trenutke. Davne 1912 upoznala je na igranci Arčibalda Arčija Kristija, avijatičara u kojeg se ludo zaljubila.

 

Dve godine kasnije u ratu zahvačenoj zemlji zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav. Ipak, čini se da je ovo prava ljubav bila sam za Agatu, dok je već posle tri godine mladi avijatičar poželeo da stavi tačku na njihov brak. 

 

On je ljubav pronašao pored Nensi Nil, a 1926. godina zatražio je Agati razvod. Trećeg decembra te godine, par se posvađao jer je Kristi saopštio svojoj slomljenoj supruzi da će vikend provesti s prijateljima i da ne želi da ga ona prati. Među prijateljima je, razume se, bila i Nensi Nil.

 

Agata Kristi
Agata Kristi foto: Profimedia

 

Te noći dogodilo se nešto za šta niko nije mogao ni da predpostavi šta se desilo. Agata je izašla iz kuće, dete ostavila sa kućnom pomoćnicom, spakovala stvari i nestala.

 

U gradiću Gilfordu pronađen je u žbunju pored puta Agatin automobila marke Moris Kauli i njene stvari, ali od nje nije bilo ni traga ni glasa. Ipak,  bili su uključeni, u njemu su se nalazili kofer i kaput, ali od vozača nije bilo ni traga ni glasa.

 

 

Ceo grad je podignut na noge da bi tek posle deset dana jedan konobar javio da misli da je jedna gošća u njegovom hotelu zapravo Agata Kristi za kojom se traga. Stigla je policija, Agatu su pregledali lekari, utvrdili su da ima povredu mozga, moguće i amneziju, ali se nikada zapravo nije saznalo da li je to stvarno bila istina ili je ona samo tako želela da skrene pažnju na sebe. 

 

Brzo nakon ovog incidenta stavljena je tačka na brak Agate Kristi i njenog supruga Arčija, a on se nakon toga oženio svojom ljubavnicom.

 

Ipak, reklo bi se da se tada sudbina osmehnula spisateljici i ona je ubrzo upoznala Maksa Malovana, arheologa koji je u tom trenutku imao 24 godine. S obzirom da je Agata imala 40 godina ova razlika u godinama za mnoge je bila nepojmljiva, pa je spisateljica često trpela ogovaranja i pridike, čak i od strane svoje rođene sestre.

 

Agata Kristi
Agata Kristi foto: Profimedia

 

To je nije sprečilo da prati put svoje sreće i zaljubljeni par odlučuje da izgovori sudbonosno "da". Ispostavilo se da je njena odluka bila dobra, ali i razumna.

 

- Važno je da ponekad sačekate i proverite stvari, ali život prolaze i šanse za sreću brzo nestaju. Voz srećnog života može lako napustiti peron na kojem stojite, oklevate, procenjujete i čekate...  - znala je da kaže Agata.

 

Agata i Maks su se venčali i zajedno su živeli do duboke starosti. Prošli su zajedno kroz rat, borili se za svoj život i ljubav, a Agata je u svojoj autobiografiji sastanak sa Maksom nazvala trenutkom sudbine.

 

 

- Hvala ti, Gospode, za svu ljubav koja mi je data!

 

Da je Agata slušala priče iz svoje okoline možda do tog braka nikada ne bi došlo. Par je uradio ono što je tog trenutka želeo i ostali su zajedno dugih 45 godina iako su svi sumnjali u uspeh njihovog braka.

 

Za književnicu, njen muž je uvek bio glavna stvar u njenom životu. Čak je i svog unuka zvala "drugi voljeni čovek".

 

Agata Kristi
Agata Kristi foto: Profimedia

 

Govoreći u brojnim intervjuima o svom braku, Maks i Agata često su izbegavali reč "ljubav", preferirajući reči "sreća" i "srećna prilika".

 

U sutuacijama kada se komentarisalo o njihovoj razlici u godinama, Agata se šalila

 

- "Sjajno je imati muža arheologa - svake godine mu postajete sve vredniji".

 - emotivne su reči književnice.

 

 

makonda-tracker