trnovit put do uspeha

Od socijalne pomoći i ivice samoubistva do MILIONSKOG BOGATSTVA: Priča žene koju svet obožava će vas inspirisati

0

Dž. K. Rouling je najpoznatija kao autorka priča o čarobnjaku Hariju Poteru, po kojima je kasnije snimljeno više filmova. I njen život, po mnogo čemu, podseća na bajku. 

Dž. K. Rouling, sve do popularnosti Harija Potera, uopšte nije imala lagan život
Dž. K. Rouling, sve do popularnosti Harija Potera, uopšte nije imala lagan životfoto: EPA NEIL HALL

Dž. K. Rouling ili Džoan Kejtlin Rouling (rođena 31. jula 1965) autorka je popularnog serijala o čarobnjaku Hariju Poteru.

 

Danas stručnjaci savetuju da bi svi trebalo da pročitaju knjige o Hariju i mnogi navode Džoan kao jednu od retkih žena koju vole skoro svi na ovom svetu. I deca i roditelji i mlađi i stariji.

 

Međutim, njena životna priča ne počinje baš najsrećnije, pošto je na putu do slave prošla kroz dosta trnja. No, zato poput mnogih bajki ima srećan kraj. 

 

Pa, da počnemo. 

 

Loše vesti su počele da pogađaju tinejdžerku Džoan kad je imala svega 15 godina. 

 

Njenoj majci je tada dijagnostikovana multipla skleroza. Umrla je deceniju kasnije, 1991. godine, što je Roulingova nazvala svojim najtraumatičnijim danom u životu.

 

Početkom devedestih Dž. K. Rouling je dobila više životnih udaraca i bila je jako depresivna
Početkom devedestih Dž. K. Rouling je dobila više životnih udaraca i bila je jako depresivna foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Tata me je zvao u sedam sati sledećeg jutra i i znala sam šta se dogodilo pre nego što je on progovorio. Dok sam trčala dole, imala sam tu vrstu panike, bele buke u glavi... Ali nisam mogla da ni da pomislim koliko će me smrti moje majke pogoditi... Jedva da prođe dan kada ne mislim na nju. Imala bih toliko toga da joj kažem, nemoguće mnogo -  rekla je ona za Telegraph u intervjuu 2006. godine.

 

Kasnije u životu, jedan od njenih filantropskih projekata bilo je osnivanje klinike za regenerativnu neurologiju "Anne Rowling" na Univerzitetu u Edinburgu sa donacijom od čak 16 miliona dolara.

 

Džoan je početkom devedesetih radila sekretarski posao u kompaniji Amnesty International, a onda u jednom trenutku odlučuje da se preseli u grad Porto u Portugaliji.

 

Tamo je predavala studentima engleski., a ujedno i upoznala i udala se za portugalskog televizijskog novinara Horhea Arantesa

 

Oni su dobili dete, ćerkicu Džesiku. Dali su joj ime po Džesiki Mitford, jednoj od njenih omiljenih autorki.

 

No jako brzo nakon rođenja ćerke, Džoan i Horhe se rastaju, ali tu se desio još jedan bitan momenat za Džoan. Počela da je da piše knjigu koja govori o dečaku koji je saznao da je čarobnjak i poslat je u školu čarobnjaštva.

 

Kada se vratila u Britaniju, krajem 1993. godine, imala je „pune kofera papira sa pričama o Hariju Poteru“

 

Roulingova je čak u nekim trenucima razmišjlala o samoubistvu
Roulingova je čak u nekim trenucima razmišjlala o samoubistvu foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Međutim, nije imala posao. Tada je posećivala različite kafiće u Edinburgu i u njima pisala svoj prvi roman na pisaćoj mašini. Često je dovodila i malu Džesiku, koja je pored nje spavala u kolicima.

Tokom tog perioda, Roulingova je bila bez prebijene pare i živela od državne pomoći.

- Ne bih mogla da napišem ovu knjigu da nisam imala nekoliko godina u kojima sam bila zaista siromašna. Malo je falimo da budem beskućnik. Bili smo na socijalnoj pomoći - seća se književnica.

 

To je bio jako težak period za nju, u intervjuu za Sandej tajms 2008. godine, Roulingova je rekla da je tada bila u teškoj depresiji i da je zato potražila stručnu pomoć.

 

- Kad govorim o tom periodu, mislim na samoubilačke misle, ne govorim o onome "pomalo sam jadna". Životne prilike sredinom dvadesetih bile su jako loše i ja sam zaista psihički pala u svakom smislu - priznaje Džoan.

 

Roulingova je išla na terapije za lečenje depresije i u drugim periodima u životu, rekla je za Gardijan, pa čak i u periodu kada je postala veoma poznata i bogata.

- Nekoliko godina sam osećala da sam na psihičkoj traci za trčanje, pokušavajući da držim korak sa svojim mestom. Morala sam to da uradim opet i kada mi se život tako iznenada promenio - i to je zaista pomoglo. Mnogo mi je pomoglo - kaže spisateljica. 

 

Iako je prvo odbila jedna izdavačka kuća, Džoan je ipak uspela da nađe izdavača za knjigu
Iako je prvo odbila jedna izdavačka kuća, Džoan je ipak uspela da nađe izdavača za knjigu foto: CAP/PLF / Capital pictures / Profimedia

Džoan napokon završava svoju prvu knjigu o Hariju Poteru, međutim kad je poslala izdavačima – biva glatko odbijena.

 

Srećom, nije odustajala i posle godinu dana je sklopila ugovor o štampanju 500 primeraka „Harija Potera i kamena mudrosti“ sa Blumsberijem, relativno mladom izdavačkom kompanijom, koja joj obezbedila avans od 2.500 funti.

Izdavač je predvideo da dečaci možda neće hteti da čitaju knjige koje je napisala žena, pa je predložio da izabere pseudonim sa dva inicijala. "J" znači Džoan, njeno pravo ime. Pošto ona nema srednje ime, izabrala je "K" za "Kejtlin", što je bilo ime njene bake po ocu.

Godinu dana kasnije, 1998. godine, Warner bros. otkupljuje prava da snimi film po prve dve knjige... A ostalo je istorija. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker