i dalje traga

Ludo volela, varala, a muža ostavila zbog – SILOVATELJA: Neobičan ljubavni život žene čije ime zna svaki čovek na Zemlji

0

Iako biste zbog njene uspešne karijere pomislili da je stručnjakinja za ljubav, čuvena književnica imala je mnogo krahova i još uvek je u portazi za savršenim čovekom

Književnica Danijela Stil u svom domu u Kaliforniji 1985. godine
Književnica Danijela Stil u svom domu u Kaliforniji 1985. godinefoto: f61 / Zuma Press / Profimedia

Postoje autori čija dela možda nisu po svačijem ukusu, niti ih književna kritika preterano uvažava, ali su toliko omiljeni među širom publikom da njihovo ime zna čitava planeta, a ona je nesumnjivo jedna od njih.


Američka spisateljica Danijela Stil decenijama važi za jednu od najpopularnijih žena u istoriji književnosti, a svakako savremene literature. Možete li uopšte da se setite kada ste poslednji put prošli pored kioska ili uličnih prodavaca knjiga, a da niste videli njeno ime na koricama, ispisano kitnjastim slovima, uz fotografiju zamišljene lepe žene?


Romani Danijele Stil objavljeni su u 69 država, i na 43 jezika, a vremenom je njeno stvaralaštvo postalo sinonim za lako ljubavno štivo.

 

Njene junakinje vode uzbudljive ljubavne živote, a ispostavilo se da ova književnica nije uvek morala da mašta kako bi im izgradila priče – njen privatni život toliko je turbulentan da joj je često bio sva dovoljna inspiracija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mona FM (@monafmnord)

 

  • Ko je Danijela Stil?


Danijela Stil rođena je 1947. godine u Njujorku, kao jedinica u nemačko-jevrejskoj porodici. Ipak, odgajana je kao katolkinja, a kao mala je dosta godina provela u Francuskoj, gde se s porodicom skrasila u Parizu. Njen život rano je dobio vrlo bolnu epizodu: kada su se njeni roditelji rastali u trenutku kada je Danijela imala samo osam godina.


Mlada je počela da traga za ljubavlju koja će trajati ceo život, a upravo je ta potraga obeležila i godine koje su usledile. Bila je tinejdžerka kada je prvi put rekla "da" – kada je imala svega 18 godina, Danijela se udala za francusko-američkog bankara Klaud-Erika Lazarda.


Nije, međutim, želela da postane samo još jedna mlada domaćica, već je nastavila sa školovanjem i upisala Univerzitet u Njujorku.

 


Sve vreme je, dok je vredno studirala, bavila pisanjem, a svoj prvi rukopis, za knjigu "Povratak kući", završila je kao devetnaestogodišnjakinja, a uskoro je na svet stigla njena ćerka Beatriks.


Nakon što je započela karijeru u jednoj agenciji za odnose s javnošću, 1972. godine objavila je svoj debitantski roman, koji čine teme koje su kasnije postale zaštitni znak njenog stvaralaštva. Samohrana majka, porodični i međuljudski problemi, usamljenost... sve to čini deo života Danijelinih heroina.

 

Njen prvi brak potrajao je samo devet godina, a razlog za razvod bilo je neverstvo spisateljice. Naime, još dok je bila udata za Lazarda, ona je upoznala Denija Zugeldera, zatvorenika kog je intervjuisala prilikom posete kalifornijskom zatvoru Lompok. Danijela se zvanično razvela 1974, a čim je njen novi dečko 1973. uslovno pušten na slobodu, uselio se kod nje.

 

 

Međutim, nekoliko meseci kasnije, on je optužen za pljačku i silovanje, zbog čega se ponovo našao iza rešetaka, ali to nije narušilo njegov odnos sa spisateljicom, koja je pristala da se uda za njega, i to u zatvorskoj kantini 1975. godine.


Novi brak Danijele Stil trajao je tri godine, ali joj je poslužio kao velika inspiracija. Ona je nakon rastanka od Zugeldera napisala romane "Obećanje strasti" i "Sada i zauvek", koji su označili veliku prekretnicu u njenoj književnoj karijeri.


Ona nije dugo samovala nakon što je shvatila da Zugelder ipak nije njena ljubav za ceo život: samo jedan dan nakon što se i zvanično razvela od zatvorenika, rekla je "da" Vilijamu Džordžu Totu. Par je u tom momentu već čekao dete, a Danijela je, štaviše, bila u devetom mesecu trudnoće, što znači da je veza počela mnogo pre konačnog kraha braka sa Zugelderom.

 


Književnica je bila vrlo posvećena svojoj porodici, ali ni ovaj brak nije srećan. Dok je ona gradila internacionalnu karijeru i postigla ogroman uspeh narednim romanom, nazvanim "Obećanje" – Tot se borio protiv zavisnosti od droge i nije imao mnogo uspeha u životu. Malo ko je zato bio iznenađen kada je otkriveno da se Danijela Stil ponovo razvodi, i ovog puta posle samo tri godine braka, 1981.


Nekoliko meseci kasnije, kada je već bila jedna od najpoznatijih žena planete, spisateljica se udala za uglednog vinara Džona Trejne, koji je potom usvojio njenog sina Nikolasa i dao mu svoje prezime.

 

Nakon toga, par je dobio još petoro dece – Samantu, Viktoriju, Vanesu, Maksa i Zaru, a Danijela je konačno izgledala kao zadovoljna, ispunjena žena koja živi svoj san.

 

Danijela Stil i Džon Trejna
Danijela Stil i Džon Trejnafoto: f61 / Zuma Press / Profimedia

Osamdesete su ujedno i jedan od najlepših perioda njenog života i karijere.

 

Krajem decenije, 1989. godine, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda jer je na listi bestselere "Njujork tajmsa" najviše sedmica zaredom nego bilo ko ranije – čak 381 nedelju! Kasnije se oprobala i u dečijoj književnosti, pisala je za televiziju,ali nikada nije zapostavljala svoj proveren recept za uspeh, pa je vredno pisala ljubavne romane, iako nije krila da zbog porodičnih i poslovnih obaveza spava po samo četiri sata.


Nije, međutim, Danijela nastavila idiličan život. Krajem devedesetih, doživela je najveći roditeljski bol: njen sin Nikolas Trejna inače frontmen američkih pank bendova Link 80 i Knowledge, izvršio je samoubistvo 1997.


Književnica je otvoreno pričala o svom bolu, koji je lečila pisanjem, a tada je konačno skupila hrabrost da ne beži u svet fikcije i oproba se u nečemu drugačijem. Napisala je, naime, biografiju njenog sina – "Njegovo jarko svetlo", a sve što je zaradila od prodaje knjige je upotrebila za pokretanje Fondacije Nik Trejna, čiji je cilj da pomogne omladini koja pati od mentalnih problema.

 

Danijela Stil na reviji modne kuće Givenchy
Danijela Stil na reviji modne kuće Givenchyfoto: LEPAULARD / Visual / Profimedia

Ni brak sa Džonom Trejnom, ispostavilo se, nije bio za ceo život.

 

Razišli su se, a književnica se 1998, godinu dana nakon sinovljeve smrti, udala za bogataša Tomasa Džejmsa Perkinsa. S njim je bila u braku do 2022. godine, a , njen roman "Klon i ja" inspirisan je intimnom šalom između njenog petog supruga i nje. I sam Perkins je, inače, posvetio jedan roman Danijeli, a u pitanju je "Seks i slobodni bilioner".


Nije poznato da li je Danijela Stil danas u vezi ili još uvek traga za ljubavlju.

 

Ono što znamo jeste da je i dalje jedna od najupešnijih žena svetske književnosti i da često dobija vredna priznanja, ma šta književna kritika mislila o njenom radu.

 

 

BONUS VIDEO

REALNA PRIČA: Simonida Milojković

 

makonda-tracker