važne činjenice o sardini

Ko ne sme, a ko mora da jede sardine? Veoma je zdrava, ali i s njom je moguće preterati – a mnogi treba da je izbegavaju

Sardine su prava riznica hranljivih materija i poželjne su u ishrani, ali ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme moraju da budu vrlo oprezni s njima. Štaviše, ni zdravi ne bi smeli da je jedu više od četiri puta nedeljno.

Sardine sadrže značajne količine omega-3 masti, kalcijuma, vitamina B12 i B3, kao i vitamina Dfoto: dabyki.nadya/Shutterstock

Stručnjaci često ističu da bi riba trebalo da bude deo uravnotežene i raznovrsne ishrane redovno, zbog velikog udela korisnih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline, proteini i brojni vitamini i minerali.


U ljudskoj ishrani je zastupljena vekovima, a tokom čitave godine su nam lako dostupne konzervisane opcije, od kojih su sardine među najpopularnijim i najpristupačnijim ribama.


Malo je poznato da su nazvane po Sardiniji, gde ih ima u izobilju, a sardine pružaju mnoge zdravstvene prednosti po organizam.

Zašto treba jesti sardine?


Na prvom mestu su među razlozima da češće uživamo u sardinama, svakako, omega-3 masti, koje imaju antizapaljensko svojstvo i istraživanja su ih povezala s nižim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka i sniženjem krvnog pritiska. Zbog svega toga su korisne za kardiovaskularno zdravlje i mogu da pomognu ljudima koji su imali srčani udar ili imaju povišen rizik od njega.

 

Stručnjaci ističu da su po zdravlje najkorisnije sardine konzervisane u maslinovom uljufoto: Dani Vincek, Shutterstock

Sardine su odličan izvor vitamina, na prvom mestu vitamina B12, kao i B3, a uz to spadaju u retke izvore vitamina D iz hrane.


Tu su i mnogi minerali, a posebno se ističe kalcijum, pa su pogodne za ljude koji izbegavaju kravlje mleko zbog alergije, veganskog načina ishrane ili posta ili im je samo potrebno više ovog minerala. U sardinama su u značajnim količinama prisutni i gvožđe, magnezijum, cink, fosfor...


Koje sardine su najbolje?


Kako navodi medicinska platforma Healthline, ako kupujete sardine u konzervi, bolja opcija su one u maslinovom ulju od ribe u sojinom ulju, dok je verzija u vodi korisna ako želite da snizite unos masti.

Ako kupujete sveže sardine, koje se kvare vrlo brzo, obratite pažnju na to da li mirišu sveže, da li im je koža sjajna, jesu li im oči svetle i tekstura čvrsta, jer su to sve faktori koji garantuju da je kvalitetnija.

 

Salata sa sardinama odlično je rešenje za lagan letnji ručak koji obiluje hranljivim materijamafoto: Alesia.Bierliezova/Shutterstock

Ko ne bi trebalo da jede sardinu?


Ljudi koji imaju probleme s bubrezima ili giht, upozorava Healthline, trebalo bi da izbegavaju sardine.


Ova riba, naime, prirodno sadrži supstancu koja stvara mokraćnu kiselinu, a njeno nakupljanje može da izazove poteškoće s bubrezima ili gihtom kod onih koji su im već skloni.


Takođe, sardine obiluju solju, pa ako pokušavate da snizite unos soli iz bilo kog razloga, obavezno pročitate koliko je sardina slana pre nego što je odaberete.


Ukoliko pazite na kalorijski unos, sa sardinom budite na oprezu – bez obzira na to u kojoj su tečnosti konzervisane, ove ribe mogu da budu visokokalorične.

 

Sardine su retka namirnica koja sadrži prirodno vitamin Dfoto: Dani Vincek, Shutterstock

Kako piše portal Eating Well, važno je obratiti pažnju i na živu koja može da se nađe u sardini, a registrovana dijetetičarka Loren Manaker kaže da bi konzumiranje ove ribe više od četiri puta nedeljno moglo da bude zabrinjavajuće zbog potencijalnog izlaganja velikim količinama žive.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti dr Perišića za ishranu tokom leta