treba da znate

Ove TRIKOVE profesionalni kuvari kriju od vas kao "zmija noge": Kako da ispržite ribu da bude hrskava, a unutra sočna?

0

Tokom posta ljudi često jedu ribu, ali mnoge domaćice imaju problem da je spreme tako da bude dobro pečena i u jednom komadu 

SAVETI ZA SPREMANJE RIBE
SAVETI ZA SPREMANJE RIBE foto: Shuterstock / wideonet

Kada je prirpema ribe u pitanju mnogo je toga što treba da znate. Ukoliko kupujete ne očišćene komade potrebno je pre svega dobro je očistiti, izvaditi iznutrice, ukloniti krljušti i sve što se ne jede, a tek onda krenuti u proces pripreme za prženje.

 

Osim čišćenja glavu ulogu u tome da li će vam se komadi raspadati imaju temperatura na kojoj pržite ribu, kao i vreme kada ćete je posoliti.

 

Za ukus su odgovorni začini, ali i kukuruzno, brašno brašno i aleva paprika. 

Ukoliko ne želite da vam se riba zalepi za tiganj, prvenstveno je bitno da birate one tiganje za koji se hrana inače ne lepi. Zatim je važno da ulje u kojem pržite ribu bude dovoljno vruće da ona odmah počne da cvrči i tako se ne napuni uljem i ne zalepi.

 

Da se ne bi raspadala najbolje je da je posolite 15 minuta pre prženja i da odstoji malo kako bi meso upilo so. 

 

NAJBOLJI SAVETI ZA PRŽENJE RIBE
NAJBOLJI SAVETI ZA PRŽENJE RIBE foto: wideonet/Shutterstock

 

Na posletku, važno je da je uvaljate u smesu brašna, začina i aleve paprike. Čim uvaljate spuštajte u vruće ulje. Ukoliko dugo stoji brašno će se zalepiti ovlažiti i postaće dekavo. Riba tako neće biti hrskava, već gnjecava spolja.

 

Uz ove savete svaka riba će da bude savršeno pržena i toliko ukusna da će brže nestati sa tanjira nego što vi stignete da je ispečete. 

 

Bonus video:

Riba na terijaki način - recept

 

makonda-tracker