čista slast!

Spanakopita iz tiganja po receptu Džejmija Olivera: Spolja hrskava, a iznutra – kremasta i puna sira i spanaća

0

Klasičan recept za grčku pitu od gotovih kora, spanaća i sira engleski kuvar je obogatio začinima koji joj daju božanstven ukus.

Mekana domaća pita sa spanaćem i sirom, od kupovnih kora, po receptu Džejmija Olivera
Mekana domaća pita sa spanaćem i sirom, od kupovnih kora, po receptu Džejmija Oliverafoto: Hope Phillips/Shutterstock

Kada je reč o obožavanoj grčkoj kuhinji, malo šta može da se uporedi s domaćim pitama od gotovih kora, a jedna od najpopularnijih je spanakopita – sočno pecivo od spanaća i sira.

 

Mnogo poznatih kuvara modifikovalo je klasični recept za spanakopitu, a britanski TV mag Džejmi Oliver osmislio je interesantnu varijantu koja se priprema u tiganju.

 

Engleski kuvar dodao je ovoj piti pinjole i limun, kao i nekoliko začina koji daju poseban ukus.

Sastojci:

 

  • 100 g pinjola
  • 5 velikih jaja
  • 300 g feta sira
  • 50 g čedar sira
  • origano
  • 1 limun (potrebna je samo kora)
  • maslinovo ulje
  • 1,5-2 kašike putera
  • 400 g spanaća
  • 1 pakovanje kora za pitu (oko 270 g)
  • kajenska paprika, biber, so
  • 1 muskatni oraščić

 

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 200°C.
  2. Propržite pinjole u zagrejanom tiganju (koji može da se koristi i za rernu!) na srednjoj vatri, samo minut do dva, dok ne porumene i ne zamirišu, uz povremeno mešanje.
  3. Umutite jaja u dubljoj činiji, pa im dodajte izmrvljen feta sir i rendani čedar. Začinite prstohvatom bibera i origanom.
  4. Sitno izrendajte koru limuna, pa poprskajte malo ulja i dodajte propržene pinjole i dobro promešajte.
  5. U tiganju potom otopite puter s vrlo malo ulja, pa dodajte polovinu spanaća i mešajte dok ne uvri, a zatim dodajte drugu polovinu i mešajte još neko vreme.
  6. Na podmazan tiganj stavite četiri kore za pitu, svaku namazanu uljem (ostavite krajeve da vise sa ivice tako možete kasnije da preklopite), pa pospite malo soli, biber i prstohvat kajenske paprike.
  7. Ubacite prodinstan spanać u smesu s jajima, narendajte muskatni oraščić, promešajte, pa nanesite preko kora, i preklopite s još četiri kore namazane uljem. Dobro "ušuškajte" kore tako da fil ne curi.
  8. Vratite na srednju vatru još dva minuta, pa prebacite na gornju rešetku rerne, da se peče u fdobro zagrejanoj pećnici oko 20 minuta ili dok ne porumeni i ne bude hrskavo odozgo.

Služite uz svežu sezonsku salatu.

 

Pogledajte kako Džejmi Oliver sprema grčku pitu sa spanaćem.

 

BONUS VIDEO

Pita iz snova za prvo mesto

 

makonda-tracker