riznica proteina

Jedite nešto s ovog spiska dvaput nedeljno: Ovo su NAJZDRAVIJE RIBE na svetu, a prvo mesto će vas (možda) iznenaditi

0

Najskuplje nije uvek najbolje kada je u pitanju zdrava ishrana, a da biste upotpunili svoju ishranu najkvalitetnijim mesom, ne čekajte dane posta

Ideja za posni ručak: riba, krompir i salata - zdravo, ukusno i zasitno!
Ideja za posni ručak: riba, krompir i salata - zdravo, ukusno i zasitno!foto: Chatham172/Shutterstock

Riba je veoma zdrav izvor proteina, a obično je najviše jedemo u vreme Božićnog posta, iako bi ona trebalo često da se nađe u jelovniku.


Uglavnom se preporučuje da se riblje meso jede bar dvaput sedmično, jer je u pitanju namirnica koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, mineralima, antioksidansima i vitaminima.


Ali kako odabrati najbolju moguću ribu? Koja je najzdravija? Medicinski portal EatingWell sastavio je listu pet najboljih opcija kada je u pitanju riba.

5 najzdravijih riba na svetu


5. Haringa

 

Haringa je najpopularnija riba na severu Evrope
Haringa je najpopularnija riba na severu Evropefoto: Chatham172/Shutterstock

Ova riba spada u osnovne namirnice u nordijskoj ishrani, a ima mnogo vitamina i minerala, više omega-3 masti nego sardina, pastrmka i skuša, uz značajne količine vitamina D i selena.


Ona se može jesti i sveža i konzervisana, božanstvena je i dimljena, a jedna porcija od 90 grama ima 185 kalorija, 13 g masti, 45 mg holesterola i nimalo ugljenih hidrata.


4. Kalifornijska pastrmka

 

Pečeni file kalifornijske pastrmke, koja je kaloričinija od potočne
Pečeni file kalifornijske pastrmke, koja je kaloričinija od potočnefoto: Mironov Vladimir/Shutterstock

Na našim prostorima je najzastupljenija potočna vrsta pastrmke, iako je i kalifornijska dostupna u supermarketima, a one su prilično slične, uz jednu značajnu razliku – kalifornijska pastrmka je znatno kaloričnija. Dok potonča na 100 g sadrži 86 kalorija, kalifornijska u istoj količini ima 196 kalorija.


Koju god da odaberete, dobićete pravu riznicu proteina, jer potočna sadrži 14,7 proteina na 100 g, a kalifornijska čak 21,5 g proteina. Zatim potočna ima 3 g masti, a kalifornijska 11,4 g, a obe su bogate vitanima B6 i B12, kalijumom, fosforom, selenom...

3. Sardine

 

Sardine su retka namirnica koja sadrži prirodno vitamin D
Sardine su retka namirnica koja sadrži prirodno vitamin Dfoto: Dani Vincek, Shutterstock

Najobičnija sardina smatra se tzv. superhranom, a sadrži skoro 400 mg omega-3 masti na oko 85 grama količine. Jedna je od retkih namirnica koje prirodno imaju visok sadržaj vitamina D, a obiluju i kalijumom, kog pruža čak 25% preporučenog dnevnog unosa po porciji.


2. Losos

 

Losos spada u najzdravije ribe na svetu i obično se preporučuje za zdravo mršavljenje
Losos spada u najzdravije ribe na svetu i obično se preporučuje za zdravo mršavljenjefoto: Fusionstudio/Shutterstock

Mnogi nazivaju lososa najzdravijom ribom na svetu, a iako je jedna još bogatija, to nije sluičajno.


Oko 100 grama lososa sadrži oko 200 kalorija, 20 g proteina i 13 g masti. Veoma je bogat omega-3 masnim kiselinama, vitanimanima B kompleksa, vitaminima A, E, K, zatim magnezijumom, fosforom, kalijumom, selenom...

1. Skuša

 

Meso skuše je fenomenalan izvor hranljivih materija
Meso skuše je fenomenalan izvor hranljivih materijafoto: Lunov Mykola/Shutterstock

U 100 grama sirove skuše nalazi se 184 kalorije i 19 grama proteina, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, dok ova riba ne sadrži ni šećer ni ugljene hidrate.


Njena najvažnija esencijalna aminokiselina je leucin, koji je neophodan za rast i razvoj mišića.


U skuši se nalazi duplo više omega-3 masnih kiselina nego što je slučaj s lososom, pa je preporučljivo da je jedete ako imate problema s krvnim pritiskom.


U porciji od 100 g skuše nalazi se 12 grama masti, a od toga 3 grama zasićenih masnih kiselina, dok su mononezasićene zastupljene s 4,5 grama, a polinezasićene s 2,9 grama.


Tu su i mnogi vitamini i minerali, poput selena, folata, gvožđa, vitamina B6, B2 i B12, vitamina D, beta-karotena...

 

BONUS VIDEO

Kako se čisiti riba?

 

makonda-tracker