možda niste znali...

Dodati CIMET U KAFU ILI NE? Ako ovako zasladite svoje omiljeno piće, moglo bi da se desi najmanje 5 stvari

Često možemo čuti savet da kafu "obogatimo" kašičicom cimeta ili da ovim začinom zamenimo šećer, a evo šta bi u tom slučaju moglo da se dogodi u organizmu

kafa sa cimetom može da bude korisna kod niza problemafoto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Kafa spada u najpopularniji napitak širom planete, a gotovo da nema kutka planete u kom se dan u većini slučajeva ne započinje šoljicom tople kafe.


Naučna istraživanja o ovom piću pokazuju da je kafa uglavnom korisna ukoliko se pije umereno, a zanimljivo je da medicinska platforma Healthline piše da je za neke ljude kafa najveći izvor antioksidanasa u ishrani i da time premašuje čak i voće i povrće zajedno.


Mnogo je, međutim, uvek pitanja u vezi s kafom – da li zaista podiže krvni pritisak, da li povećava nivo stresa, kao i da li je dobra ideja piti kafu na prazan stomak.


Jedno od čestih pitanja jeste i na koji način obogatiti šoljicu kafe, a odmah potom uglavnom čujemo savet "Sipaj malo cimeta". Ili, nešto ređe, "Zameni cimet šećerom".


Da li je to mudro? Šta se dešava u telu ako kafu pijemo s cimetom?

 

Cimet je vrlo ukusan aromatični začin koji se odlično slaže s kafom, a naučne studije govore mu u prilog. Zbog toga bi, ako dodate malo cimeta svojoj kafi svakog dana, mogli da primetite sledeće...

 

  • Možda ćete smršati

 

Cimet obiluje vlaknima, hranljivim materijama, vitaminima, mineralima i antioksidansimafoto: Valeri Vatel/Shutterstock

Zbog njegovog antimikrobnog, antioksidansnog i antiparazitskog dejstva, za cimet se vezuje mnogo blagodeti, a neke studije podržavaju teoriju da ovaj začin pomaže pri mršavljenju.


Pokazalo se i da cimet smanjuje neke od loših efekata konzumiranja masne hrane, piše Medical News Today, što dalje pomaže u mršavljenju. Njegov efekat na glukozu u krvi takođe može pomoći u ovom procesu, kao i 1,6 g vlakana u samo jednoj kašičici cimeta.


Ipak, imajte u vidu da se zdravo mršavljenje postiže samo uz pomoć raznovrsne i uravnoteženene ishrane – cimet možete koristiti kao dodatnu pomoć, ali ne kao magično sredstvo u nekom domaćem napitku.

 

  • Može da pomogne u regulaciji šećera

 

Kafa zaslađena cimetom svakako je zdravija od one sa šećeromfoto: Hatice Sever, Shutterstock

Naravno da nijedna hrana, začin ili piće nije lek i ne može kao čarobnim štapićem da reguliše problem visokog šećera u krvi, ali cimet bi mogao da posluži kao dodatna pomoć ako se pridržavate terapije koju je propisao lekar.


Ne samo što ćete uneti manje kalorija nego deluje preventino na upale u tkivima i zglobovima, što je dokazala studija naučnika Univerziteta u Džordžiji, utiče na efikasnost insulina u organizmu, usporava skok šećera u krvi nakon obroka...


Uz to, istraživanje pakistanskih stručnjaka objavljeno 2003. u magazinu Diabetes Care pokazalo je i da cimet može da pomogne u poboljšanju nivoa glukoze i lipida kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

 

  • Može da pomogne da sačuvate srce

 

Cimet je jedan od najpopularnijih začina na svetufoto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija navela je u svom izveštaju iz 2019. godine da se cimet povezuje s nižim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti širom sveta.


Kako je pokazala studija objavljena 2021. u medicinskom magazinu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, suplementacija s najmanje 1,5 grama cimeta ili oko 3/4 kašičice cimeta dnevno može da pomogne u snižavanju triglicerida, ukupnog holesterola, lošeg (LDL) holesterola i šećera u krvi kod ljudi s metaboličkom bolešću.

 

  • Možete uneti više antioksidanasa nego inače

 

Kafa sa cimetom biće prijatnijeg ukusa i mirisa i daleko korisnija za zdravljefoto: Jacob Lund/Shutterstock

Antioksidansi su molekuli vrlo značajni za opšte zdravlje organizma, a cimet obiluje njima. Štaviše, samo jedna kašičica cimeta ima antioksidanasa koliko i 75 grama borovnica, a imajte u vidu da se ova voćka naziva "kraljicom antioksidanasa".

 

  • Može da pomogne u očuvanju kognitivnih funkcija

 

Neurodegenerativna oboljenja karakterišu progresivni gubitak strukture ili funkcije nervnih ćelija, a najčešća su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.


Prema studiji objavljenoj 2018. u magazinu Pharmacological Research, određena jedinjenja koja se nalaze u cimetu inhibiraju nakupljanje tzv. tau proteina, što je jedna od odlika Alchajmerove bolesti.


Takođe, 2014. godine u časopisu Journal of Neuroimmune Pharmacology objavljena je studija u kojoj se navodi da je cimet miševima s Parkinsonovom bolešću pomogao u zaštiti neurona, normalizovao nivo neurotransmitera i poboljšao motoriku.


Takođe, naučno istraživanje Univerziteta Viling u Zapadnoj Virdžiniji pokazalo je da čak i samo mirisanje cimeta utiče pozitivno na mozak, a u kombinaciji s kofeinom ovaj začin gotovo da čini čuda.

 

BONUS VIDEO

Ovaj DOMAĆI začin morate napraviti što pre!