superzdravo

I naučnici kažu – stvarno deluju! 7 prirodnih sredstava koja vam mogu pomoći kod INFEKCIJE HELIKOBAKTERIJOM

0

Uz obaveznu terapiju koju je propisao lekar možete koristiti i dodatnu pomoć

Bol u stomaku je samo jedan od simptoma helikobakterije
Bol u stomaku je samo jedan od simptoma helikobakterijefoto: engagestock, Shutterstock

Helikobakterija (Helicobacter pylori) je vrsta bakterije koja nastanjuje digestivni sistem i vodeći je uzročnik infekcija u stomaku.


U pitanju je spiralna je bakterija koja se nalazi u donjem delu želuca i smatra se izazivačem zapaljenja želuca, čira dvanaestopalačnog creva i, ređe, želuca.


Kako piše medicinska platforma Healthline, H. pylori je bacil odgovoran za 85-95 posto čireva na dvanaestopalačnom crevu i želucu u zemljama u razvoju, odnosno u 30 do 50 odsto slučajeva u razvijenim zemljama.


Infekcija ponekad može biti asimptomatska, što znači da mnogi nisu ni svesni da u organizmu imaju ovu potencijalno opasnu bakteriju, koja pak u drugim slučajevima Helicobacter može da izazove niz simptoma. Samo neki od njih su:

 

  • bol u stomaku
  • nadimanje
  • mučnina
  • gubitak apetita
  • podrigivanje
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • rak želuca

 

Helikobakterija (Helicobacter pylori)
Helikobakterija (Helicobacter pylori) foto: Kateryna Kon, Shutterstock

Još uvek nije do kraja jasno kako se širi Helicobacter pylori, a moguće je da je opstajala u ljudima više milenijuma. Veruje se da se prenosi sa usta na usta, ali i sa fecesa na usta, odnosno ako se ruke ne operu temeljno nakon upotrebe toaleta. Uz to, može da se prenese putem hrane ili vode.

 

Ukoliko ste primetili neki od simptoma, obavezno se obratite svom lekaru kako bi vas uputio na dalje analize i, ako je potrebno, propisao vam adekvatnu terapiju. Pored lekova koje je važno piti redovno i na način koji je propisao doktor, imajte u vidu da vam dodatna pomoć mogu biti i ova prirodna sredstva.

 

  • Probiotici

 

Jogurt i kefit su poznati probiotik
Jogurt i kefit su poznati probiotikfoto: Fascinadora/Shutterstock

Probiotici su živi mikroorganizmi i obično se nazivaju "zdravim bakterijama" jer pružaju mnogo blagodeti organizmu. Brojne studije dokazale su da oni poboljšavaju varenje i opšte stanje gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju zdravlje srca, a pojedina istraživanja pokazala su da utiču čak i na izgled kože.


Kako je pokazala studija naučnika s kineskog Univerziteta "Đijao Tong", uzimanje probiotika pre i posle standardnog tretmana helikobakterije može da poboljša stanje i pomogne da se uspostavi zdrava bakterijska flora u probavnom traktu.

 

  • Koren sladića

 

Koren sladića
Koren sladićafoto: mirzamlk, Shutterstock

Ovaj koren često se koristi u narodnoj medicini za čir na želucu, a studija čiji su nalazi objavljeni 2020. godine u medicinskom magazinu Journal of Medicinal Food pokazala je da on ima antibakterijski efekat i pomaže u eliminaciji bakterija.


Kako se navodi, koren sladića deluje i tako što pomaže u sprečavanju da se H. pylori zalepi za ćelijske zidove, kao i zarastanju čira.


Healthline piše i da on može poboljša varenje i smanji refluks želudačne kiseline, ali je svakako najbolje razgovarati s lekarom o tome treba li koristiti ovaj koren.

 

  • Zeleni čaj

 

Zeleni čaj spada u najzdravije na svetu
Zeleni čaj spada u najzdravije na svetufoto: Shutterstock/teatian

Naučna studija iz 2020. godine, koju je sproveo Univerzitet medicinskih nauka u Tabrizu, pokazala je da je sredstvo za ispiranje usta napravljenjeno od ekstrakta zelenog čaja efikasno u sprečavanju rasta helikobakterije.

 

To nije ni čudo, budući da zeleni čaj obiluje polifenolima i ublažava zapaljenske procese.

 

  • Kurkumin

 

Kurkuma se odlična u kombinaciji s medom
Kurkuma se odlična u kombinaciji s medomfoto: Shutterstock / NIKCOA

Ovaj aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi je antioksidans sa snažnim antiinflamatornim svojstvima.


Studija stručnjaka Medicinskog fakulteta u Krakovu objavljena 2019. u magazinu International Journal of Molecular Sciences pokazala je da kurkumin može da smanji upalu i da spreči H. pylori da prodre i ošteti ćelije želuca.

 

Takođe, otkriveno je da deluje tako što poboljšava protok krvi u pvom području i pomaže u zarastanju oštećenog tkiva želuca.

 

  • Med

 

Med je poznat kao jedan od najmoćnijih darova prirode
Med je poznat kao jedan od najmoćnijih darova prirodefoto: RossHelen/Shutterstock

Utvrđeno je da i med ima antibakterijsko dejstvo i da je koristan kod ove bakterije, a jedna od studija koje to potvrđuju je ona koju su sproveli stručnjaci Državnog univerziteta u Maleziji.

 

Nije dokazano da može u potpunosti da je ukloni iz organizma, ali može da uspori dalji rast bakterije, a istraživači napominju da je potrebno još studija na ovu temu.

 

  • Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje je visokokalorična, ali superzdrava namirnica
Maslinovo ulje je visokokalorična, ali superzdrava namirnicafoto: Shutterstock/masa44

Ulje maslina je efikasno u smanjenju rasta helikobakterije, dokazali su italijanski i brazilski stručnjaci 2019. godine istraživanjem objavljenim u časopisu Microorganisms, a može da ima i značajnu ulogu u prevenciji infekcije.


Takođe, ono može da ima pozitivan efekat i na zdravlje kostiju i srca, ali je u pitanju i potencijalni alergen i visokokalorična namirnica.

 

  • Klice brokolija

 

Klice brokolija su vrlo efikasne protiv helikobakterije
Klice brokolija su vrlo efikasne protiv helikobakterijefoto: SOK Studio, Shutterstock

Poznato je da je brokoli izuzetno zdrav zahvaljujući sulforafanu i da ima antioksidativno dejstvo, koje smanjuje upalu i poboljšava zdravlje creva. Uz to, smanjuje kolonije bakterija i njihove efekte.


Istraživanje u kom su učestvovali ljudi s dijabetesom tipa, čiji su nalazi objavljeni u listu Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 2014. godine, pokazalo je da se prah klica brokolija uspešno bori protiv bakterija, poboljšava kardiovaskularne faktore rizika.

 

 

makonda-tracker