kada se "kvare"?

Koliko dugo smeju da se koriste različiti ZAČINI? Postoji jednostavan TEST koji pokazuje da li je vreme da ih bacite

0

Kako da znamo kada je pravi trenutak da začin koji nam se dugo "vuče" po fiokama bacimo i zamenimo svežim? Može li nekako da nam naškodi začin koji dugo stoji u kuhinji? Koji je rok trajanja začina i začinskog bilja?

različiti mleveni i sušeni začini u teglicama
različiti mleveni i sušeni začini u teglicamafoto: Roman Chekhovskoy / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrlo je moguće da u kuhinji imate teglicu kurkume, origana ili semenki lana za koje se više ne sećate tačno ni kada ste je kupili. Upotrebili ste je jednom ili nijednom i pomalo zaboravili na nju, a sada kada vam je potrebna – niste sigurni možete li da je koristite.


Mogu li začini da se pokvare? Koliko dugo smeju da se koriste? Za početak, zavisi jesu li mleveni ili ne...


Kako piše medicinska platforma Healthline, američka Uprava za hranu i lekove definiše začine kao "aromatične biljne supstance, u celom, izlomljenom ili mlevenom obliku, čija je funkcija u ishrani da doda ukus, a ne da bude sama ishrana".

 

U kulinarskom svetu, obično se začini prave od osušenog korena, kore ili stabljike neke biljke, dok je začinsko bilje sušeno ili sveže lišće biljke.


Koji je rok trajanja začina?


Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, način obrade i skladištenje.

 

Začine treba skladištiti tako da nemaju dodira s vazduhom da bi im se produžio rok trajanja
Začine treba skladištiti tako da nemaju dodira s vazduhom da bi im se produžio rok trajanjafoto: Shutterstock/monticello

Na primer, sušeni začini obično traju duže od sušenog bilja, a što je začin "puniji", odnosno celovit i manje obrađen – duži mu je rok trajanje.


Healthline navodi sledeće rokove trajanja.


Sušeno bilje obično traje od jedne do tri godine, a tu spadaju:

 

  • bosiljak
  • origano
  • majčina dušica
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • mirođija
  • peršun
  • nana
  • žalfija

 

Mleveni ili začini u prahu obično traju od dve do tri godine. Uobičajeni primeri su:

 

  • đumbir u prahu
  • beli luk u prahu
  • mleveni cimet
  • čili u prahu
  • kurkuma
  • mlevena paprika
  • mleveni kardamom
  • suvi začin

 

Celi, odnosno nemleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manje njihove površine izloženo vazduhu, svetlosti i vlazi, što im omogućava da zadrže aromatična ulja i jedinjenja duže nego mlevene verzije.

 

Ako se čuvaju pravilno, celoviti začini mogu da traju do četiri godine, a primeri su:

 

  • cela zrna bibera
  • korijander
  • komorač
  • kumin
  • kim
  • muskatni oraščić
  • karanfilić
  • štapići cimeta

 

Izuzetak od svih pravila je so, koja može da se koristi neograničeno, tvrdi Healthline.

 

muskatni oraščić je začin koji može da traje do četiri godine
muskatni oraščić je začin koji može da traje do četiri godinefoto: Shutterstock/pilipphoto

Kako da znamo jesu li se začini pokvarili?


Sušeno bilje i začini se obično ne kvare u uobičajenom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio ukus, snagu ili boju, pa je, tvrdi pomenuti medicinski portal, malo verovatno da ćete se razboleti ako konzumirate pokvaren začin.


Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datum do kada ih je najbolje upotrebiti, što označava vremenski okvir u kom će oni zadržati najsnažiji ukus i kvalitet.


Naravno, oni kojima je taj rok istekao neće dati takav ukus kao svežiji začin.
Ako niste sigurno koliko dugo imate neki začin, možete jednostavnim testom da utvrdite da li bi trebalo da ga koristite tako što ćete pregledati njegov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu po dlanu: ako je miris i/ili ukus slab, vreme je da ga zamenite.

 

 

BONUS VIDEO Kako da izbelite zube uz pomoć kurkume?

 

makonda-tracker