5 saveta protiv nadimanja

Kako SPREČITI GASOVE OD PASULJA? Ubacite OVAJ ZAČIN tokom kuvanja i omiljeno srpsko jelo vam neće presesti

0

Kako suzbiti nadimanje i gasove u crevima nakon konzumiranja pasulja? Sve što je potrebno jeste da pratite ove savete.

Rešenje za gasove od pasulja je jednostavno
Rešenje za gasove od pasulja je jednostavnofoto: vengerof/shutterstock

Pasulj je jedna od omiljenih namirnica u mnogim kuhinjama, a u Srbiji praznici poput Velikog petka i Badnjeg dana ne mogu da prođu bez kvalitetnog posnog prebranca.


Brojne naučne studije pokazale su da je pasulj povrće koje bi trebalo da bude zastupljeno u ishrani iz niza razloga: zahvaljujući visokom udelu vlakana, on snižava holesterol, pomaže u spuštanju nivoa šećera u krvi, obiluje proteinima, a sadrži vrlo malo masti!


Međutim, kada je u pitanju konzumiranje pasulja, ono uvek ide s vrlo neprijatnom posledicom – gasovima i nadimanjem.

 

Pasulj je vrlo popularan u srpskoj kuhinji,  ali ga mnogi izbegavaju jer izaziva gasove
Pasulj je vrlo popularan u srpskoj kuhinji, ali ga mnogi izbegavaju jer izaziva gasovefoto: Piyaset/Shutterstock

Zašto imamo gasove od pasulja?


Pasulj sadrži šećere po imenu rafinoza, koje razgrađuje enzim po imenu alfa-galaktozidaza. Kako u ljudskom digestivnom traktu nema ovog enzima u dovoljnoj meri, rafinoza putuje nesvarena do debelog creva, gde se bakterije hrane fermentisanim šećerima i dolazi do stvaranja gasova.


Ovi šećeri se, inače, nalaze i u kupusu, brokoliju i prokelju, ali je pasulj verovatno najozloglašenija namirnica kada je u pitanju efekat izazivanja gasova.

 

Kako sprečiti gasove od konzumiranja pasulja?


Prilikom pripreme pasulja, obavezno primenite neki od ovih trikova.

 

  • Obavezno potopite pasulj

 

Istraživanje brazilskih naučnika s Državnog univerziteta u Kampinasu koje je sprovedeno 2002. godine pokazalo je da potapanje pasulja u vodu kako bi odstajao neko vreme pomaže u smanjenju šećera, a ne menja hranljivu vrednost ovog povrća.

 

  • Kuvajte ga u dve do tri vode

 

Verovatno ste od svojih baka čuli da treba prosuti svu vodu nakon što pasulj proključa i sipati novu, a neki kažu da to treba čak i ponoviti i završiti kuvanje tek u trećoj vodi.

 

Pasulj je vrlo popularan u srpskoj kuhinji,  ali ga mnogi izbegavaju jer izaziva gasove
Pasulj je vrlo popularan u srpskoj kuhinji, ali ga mnogi izbegavaju jer izaziva gasovefoto: Sergii Koval/shutterstock

Razlog je isti – smanjićete nivo supstance u pasulju koja izaziva gasove.

 

  • Ubacite u pasulj nanu

 

Još jedan od bapskih saveta jeste da se u pasulj pri kraju kuvanja sipa malo nane, bilo sveže ili suve, ali imajte u vidu da ovaj trik još uvek nije dovoljno istražen u naučnim laboratorijama.

 

  • Ubacite u pasulj kumin

 

U mnogim svetskim kuhinjama, naročito u Aziji, kumin i pasulj su česta i omiljena kombinacija.


U jednoj studiji, pacijentima koji imaju sindrom nervoznih creva davano je po 20 kapi esencijalnog ulja kumina, a nakon četiri nedelje učesnici su prijavili značajno manje nadimanje nego inače.


Dakle, kumin neće smanjiti rafinozu u pasulju, ali će umiriti gastrointestinalni trakt. Isto važi i za đumbir i komorač.

 

  • Vežbajte umerenost

 

Kako biste dali telu vremena da se prilagodi izazovu kakav je varenje pasulja, jedite ga u manjim količinama i obavezno uz mnogo salate.

 

 

makonda-tracker