šta mislite?

Mnogi se KUNU U NJU! Da li kombinacija MEDA I CIMETA zaista utiče na mršavljenje i koliko je dobra za zdravlje?

0

Da li su med i cimet zaista dobri za mršavljenje?

med i cimet su mnogima omiljeni miks za kojim se poseže radi što bržeg mršavljenja, ali...
med i cimet su mnogima omiljeni miks za kojim se poseže radi što bržeg mršavljenja, ali...foto: EKramar/Shutterstock

Kada je u pitanju gubljenje kilograma, mnogi koji imaju tu želju najviše bi voleli da to reše na što brži i kraći način. Svi mi znamo i svesni smo da je najbolji put do mršavljenja kroz zdravu i izblanasiranu ishranu i kroz treninge, ali mnogi vole da se okrenu zdravim mešavinama i alternativama za koji se mnogi kunu da pomažu.

 

Jedna od omiljenih kombinacija za gubljenje kilograma, kojoj se okreću mnogi, jeste mešavina meda i cimeta. Jede se na dnevnoj bazi, jede se samostalno ili sa čajem, ili se dodaje kao toping u ovsene kaše i sličnu hranu.

 

 

Ipak, može li se zaista smršati uz med i cimet?

 

  • CIMET

 

Aromatičan i ukusan, cimet je starinski začin koji su još stari Egipćani i Rimaljani koristili, a nekad je bio skuplji i od srebra. Mnoga medicinska svojstva se povezuju s cimetom, a istraživanja su pokazala da ima antimikrobni, kao i antiparazitski efekat. 

 

Sadrži antioksidanse, može da pripomogne zarastanju rana i čak da smanji krvni pritisak i holesterol, piše zdravstvena platforma Healthline.

 

i med i cimet zasebno imaju benefite za zdravlje, ali nije dokazano da zajedno čine ikakvo čudo za mršavljenje
i med i cimet zasebno imaju benefite za zdravlje, ali nije dokazano da zajedno čine ikakvo čudo za mršavljenjefoto: RossHelen/Shutterstock
  • MED

 

Sirov, nepasterizovani med vezuje se za brojne zdravstvene benefite, pa čak može da se konzumira kao prevencija za bakterijske infekcije, ili čak i za tretiranje infekcija rana ili opekotina, kao i protiv kašlja. 

 

Ipak, ni cimet ni med, prema istraživanjima, nisu magični za gubljenje kilograma.

 

 

Zapravo, nisu sve studije neobećavajuće. Jedna studija iz 2017. godine pokazuje da jedna komponenta aktivira termogenzu, u toku koje telo proizvodi toplotu i tom procesu dolazi do sagorevanja kalorija. Druga studija iz 2011. pokazala je da zamena šećera medom može da bude prevencija gojenju, a jedna studija iz 2010. godine pokazala je da med aktivira hormone koji potiskuju apetit.

 

Ipak, nijedna studija ne zaključuje da kombinacija cimeta i meda pomaže pri mršavljenju.

 

kombinacija meda i cimeta ne vodi mršavljenju
kombinacija meda i cimeta ne vodi mršavljenjufoto: Valeri Vatel/Shutterstock

Važno je znati: Ako konzumirate cimet, koristite cejlonski cimet, koji sadrži manje količine kumarina, koji, u prekomernoj konzumaciji, može dovesti do rizika od oštećenja jetre. 

 

 

Svakako, dnevna doza ove mešavine — kaščica meda uz pola kašičice cimeta preko banane ili u zelenom čaju — makar će imati lep ukus.

 

 

 

makonda-tracker