prste da poližete!

3 najbolja recepta za ČUPAVCE: Starinski, posni ili punjeni višnjama – mekani su, sočni i NEODOLJIVI

Kako se prave čupavci? U zavisnosti od toga koju varijantu kolača želite, menja se svega nekoliko sastojaka, a rezultat je uvek fantazija od čokolade i kokosa

Mekani čupavci, kolač po svačijem ukusu, uvaljan u kokosovo brašnofoto: DarioZg/Shutterstock

Malo je poznato da su čupavci poslastica koja potiče iz Australije, gde su poznati kao lamington kolač.

 

  • Kako su nastali čupavci, omiljeni kolač sa kokosom?


Prema jednoj teoriji, tokom leta 1900. godine, Čarls Kohrejn-Bejli, drugi baron od Lamingtona, sa suprugom i svojoj svitom je iz vlažnog Brizbejna pobegao u rezidenciju u Tuvumbi. Tamo je njegov kuvar Armand Galand, vrlo ugledni umetnik s hranom iz Francuske, na brzinu morao da smisli šta da pripremi baronu i njegovim gostima kako bi se zasladili.


Imao je u kuhinji biskvit od juče, već isečen na kocke, koji je umočio u čokoladnu smesu i uvaljao u kokosovo brašno. Rezultat je bio neobičan i vrlo ukusan kolač, koji je toliko oduševio dame iz visokog društva da su odmah Armandu tražile recept, koji je potom brzo stigao do Evrope.

 

Čupavci se još zovu i lamington kolač, a potiču iz Australijefoto: MShev/Shutterstock

Druga legenda kaže da je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu, a on ga je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije.


Šta je istina, verovatno nikad nećemo saznati, tek jedno je jasno – malo ko može da odoli dezertu koji mi zovemo čupavci, a koji može da se pripremi na više različitih načina.


Mi vam predstavljamo najbolje recepte za čupavce.

 

* Starinski čupavci po bakinom receptu

 

Sastojci za biskvit:

 

  • 3 jajeta
  • 250 g šećera
  • 18 kašika mleka
  • 1 margarin
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

 

Priprema

 

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, istopljen margarin, brašno i prašak za pecivo. Sve izlijte u pleh i pecite oko pola sata. Nakon toga izvadite da se malo prohladi, pa isecite na kocke.

 

Čupavci po bakinom receptu, gotovi za pola satafoto: irina2511/Shutterstock

Sastojci za fil:

 

  • 250 g šećera
  • 18 kašika mleka
  • 200 g čokolade
  • 1 kocka margarina

 

I još:

 

 

Priprema

 

Istopite šećer sa 18 kašika mleka, pa dodajte čokoladu i margarin. Ostavite da prokuva i da se malo prohladi.

 

Kocke umačite u fil, ali ne mnogo da ne bi bile gnjecave. Nakon što sa svake strane umočite kocke u fil uvaljajte u kokos.

 

* Čupavci sa višnjama

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 300 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 180 mililitara ulja
  • 100 mililitara mleka
  • 170 grama kristal šećera
  • višnje po želji

 

Za umak:

 

  • 250 grama margarina
  • 200 mililitara mleka
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 150 grama šećera
  • Za valjanje:
  • 250 grama kokosa

 

Čupavci punjeni višnjama ili džemom po ukusufoto: nelea33/Shutterstock

Priprema


Odvojte belanca, pa ih dobro umutite mikserom, uz postepeno dodavanje šećera i, potom, žumanaca. Smanjite na srednju brzinu, pa sve vreme mutite dodajući ulje i mleko. Sipajte zatim brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa lagano mešajte kašikom sve dok ne dobijete komapktnu smesu.


Obložite pleh pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pecite desetak minuta, pa preko kolača stavite očišćene višnje i pecite još oko pola sata.


Kada se ohladi, isecite na kocke.


U dubljoj šerpici otopite margarin, pa čokoladu, a nakon toga sipajte šećer, pa mleko i mešajte sve dok ne provri. Zatim sklonite s vatre.


Umačite kocke u ovu smesu, pa bogato pospite kokosom.


Ređajte na tacnu, pa stavite u frižiter da se ohladi.

 

Posni čupavci

 

Sastojci:

 

  • 30 kašika brašna
  • 20 kašika šećera
  • 25 kašika ulja
  • 35 kašika vode
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 200 g kokosa
  • 50 g kakao
  • 50 g posne čokolade
  • 100 ml vode
  • 200 g posnog margarina na sobnoj temperaturi
  • 150 g šećera

 

Posni čupavci ukusni su koliko i mrsna verzijafoto: Anela T/Shutterstock

Priprema

 

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte 20 kašika šećera, 25 kašika ulja i 35 kašika vode.

 

Dobro umutite mikserom, pa sipajte u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh.

 

Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta.

 

U šerpici zagrejte mešavinu kakaoa i šećera, koja je prethodno razmućena u  100 ml vode. Nakon što se istopi, dodajte posnu čokoladu izlomljenu na kockice i margarin, pa mešajte dok se ne otopi i ne ujednači.

 

Nakon što se skroz ohladi, secite biskvit na kockice i umačite ga u mlaku čokoladnu smesu, pa valjajte u kokosu.