Ukoliko tragate za savršenim receptom za posni kolač koji ima pun i bogat ukus i pruža najbolje od letnjih i još bolje od zimskih poslastica, ovaj će vam se dopasti.
Mnoge će ovaj recept podsetiti na domaću verziju čuvenog engleskog jafa kolača, koji će uskoro proslaviti pun vek, pre svega zbog mešavine čokolade i pomorandže na biskvitu. Međutim, u pitanju je poslastica koju prave svetogorski monasi i kojoj poseban "šmek" daju koštunjavo voće i suvo grožđe.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 ml mlake vode
- 80 grama šećera
- 150 grama čokolade za kuvanje
- 3 kašike suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
- 1 cela pomorandža
- sok od jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- 1 šaka seckanih badema ili oraha
- džem od kajsije
Priprema
Izmiksajte džem sa šećerom, pa dodajte vodu. Kada sve sjedinite, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite koštunjavo voće po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Nakon što dobijete kompaktnu masu, preručite je u pleh prethodno obložen papriom za pečenje, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte istopljenu čokoladu za kuvanje.