Tokom sezona slava ovaj kolač je često na našim trpezama
Ruske kape se ubrajaju u jedan od najlepših domaćih kolača. Mekani su i čim ih stavite u usta počinju da se tope, a tada se uživa svim čulima.
U njima su spojeni najlepši sastojci, a osim malo kulinarskog umeća potrebno je i vreme da se naprave. Ipak, rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili trud i malo svog vremena.
Ukoliko ste ljubitelj ruskih kapa sada je vreme da zapišete recept koji ćete čuvati godinama.
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 šoljica ulja
Priprema:
Prvo odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite belanca i šećer, a onda postepeno dodajte žumanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom.
Sipajte u pleh podmazan sa malo ulja ili masti i pecite oko 20 minuta.
Potrebno za fil:
- 250 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- pola margarina
Glazura:
- 200 g kokosa
- 200 g čokolade
Prirpema:
Sve zajedno pomešajte i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se prohladi dodajte pola margarina.
Kora treba da bude hladna. Uzmite malu čašicu i njome vadite kolutiće. Svaki kolutić preseći na pola i unutra namazati fil, isto uraditi i sa strane, a potom ih uvaljati u kokos.
Odozgo rastopiti čokoladu i staviti je samo na gornji deo kolača.